Realitní kanceláře: ano či ne?

Na častou teoretickou otázku, zda se vyplatí obrátit se na realitní kancelář, samozřejmě není odpověď ani ano ani ne. Vždy zcela závisí na konkrétní individuální situaci zájemce o koupi či prodej nemovitosti. Jaká jsou  

 

pro a proti a podle čeho se rozhodovat?

Spoléháte se ve všem raději sami na sebe a máte potřebu vše si kontrolovat a prověřovat? Nedůvěřujete jakýmkoli zprostředkovatelům pracujícím za provizi od pojišťovacího agenta až po realitního makléře? Pak odpověď na otázku zda se obrátit na realitní kancelář zní samozřejmě ne. Problémy se správným výběrem realitky a s kvalitou jejích služeb by rozhodně neměly převyšovat starosti se samotným převodem nemovitosti.

 Někdy se realitce nevyhnete
Někdy se však realitní kanceláři vyhnout nelze. Zvláště v případě prodeje nemovitosti, o kterou není z jakéhokoli důvodu příliš velký zájem. Kvalitní realitní makléři mají většinou větší šanci najít kupce než má její majitel, který si podá vlastní inzerát. Navíc se mu stejně může velmi lehce stát, že mu na něj odpoví ne konečný zájemce o koupi, ale právě realitní kancelář. Ani ti, kdo chtějí kupovat, se realitce nevyhnou, pokud je jimi vyhlédnutá nemovitost prodávána přes ni a nedojde k dohodě přímo s majitelem.

Proč využít služeb realitního zprostředkovatele

Hlavním přínosem využití služeb realitní kanceláře je kromě nalezení vhodného kupce nebo odpovídající nemovitosti především větší jistota vyvarování se chyb, které může laik snadno udělat. Při koupi a prodeji nemovitosti jde o vysoké finanční částky a je třeba dávat si dobrý pozor především v právní oblasti, aby něco nebylo opomenuto nebo nedostatečně ošetřeno. Někdo se proto raději obrátí na zprostředkovatele a ušetří si tím spoustu času a energie. Realitní kancelář by měla poskytnout klientovi kompletní servis a vše za něj zařídit. Za to si také nechává platit nemalou provizi, a proto je třeba od ní tyto služby vyžadovat. Pokud toho není schopna, je lepší se obrátit na někoho jiného.

Zde je uvedeno několik nejdůležitějších skutečností, kterým se při převodu nemovitosti většinou nelze vyhnout a na které je nutné si dávat dobrý pozor. Jejich řešení někdo raději přenechá odborníkům a obrátí se na realitní kancelář.

Při převodu nemovitosti je třeba dávat dobrý pozor

Před nákupem nemovitosti je nutné si v katastru nemovitostí ověřit, zda není nemovitost zatížena například věcným břemenem, zástavním právem a zda skutečně patří tomu, kdo se vydává za jejího majitele. Jen tak se lze vyhnout podvodům i dodatečným problémům s pořízenou nemovitostí.

Pozor je třeba dávat při převodu vlastnického práva k nemovitosti a finanční částky, kterou platí kupující prodávajícímu. Aby se nestalo, že prodejce inkasuje částku ještě před tím, než vlastnické právo přejde na kupujícího, nebo aby naopak prodejce nepřišel o nemovitost aniž dostane zaplaceno. Toto se ošetřuje složením prostředků do úschovy u notáře, advokáta nebo na vázaný vklad v bance.

Velkou pozornost je nutné věnovat tomu, aby byla správně sepsána kupní smlouva. Rozhodně by vždy měla být konzultována s právníkem.

Důležité je správné ocenění nemovitosti. Její majitel se tím vyvaruje toho, že ji prodá za zbytečně nízkou cenu. Kupující by si zase měl nechat zkontrolovat technické parametry nemovitosti, například zda nemá skryté vady.

Proč nevyužít služeb realitního zprostředkovatele

Hypoteční makléři si neúčtují provize

Je zřejmé, že pokud je nemovitost financována pomocí úvěru, není nutné k výše uvedeným úkonům využívat realitní kancelář. Mnohé z nich se řeší přímo s bankou, která si některé skutečnosti sama ověřuje, takže je kupující ani nemůže opomenout. Některé záležitosti může zajistit také hypoteční makléř, který klientovi pomáhá se sběrem dokumentů pro banku. Pokud jde o kvalitní firmu, která se vyzná na trhu nemovitostí, poradí klientovi kromě samotného vyřízení hypotéky i s dalšími záležitostmi týkající se koupě nemovitosti. Na rozdíl od realitní kanceláře však hypoteční makléři neinkasují od klientů žádnou provizi.

Zdroj: iDnes.cz

DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Vyberte si správnou izolaci

Každý, kdo už někdy přemýšlel o stavbě nového domu, se musel také zamyslet nad výběrem vhodného izolačního materiálu pro zateplení. Pokud k takovým lidem patříte i vy, na následujících řádcích vám poradíme,

Výměna oken – povolení musíte mít vždy

Před zimou investuje velká část obyvatel do výměny oken. Hlavním důvodem je většinou úspora tepla, ale někdy hraje roli i estetika. Jak postupovat při výměně oken závisí na tom, jaký typ bytu vlastníte.

Problémy spoluvlastníků nebytových jednotek od 1. 1. 2018

Od roku 2018 platí novela občanského zákona ve věci znovuzavedení předkupního práva spoluvlastnického podílu na nebytové jednotce v domě. Společně s dalšími odbornými organizacemi, činnými v oblasti bytového spoluvlastnictví jsme ještě před přijetím úpravy NOZ informovali poslance o problémech, který spoluvlastníkům nebytových jednotek, zejména garážových stání, neuvážená novela přinese:

Povinnosti SVJ v novele zákona č. 318/2012 Sb.

Dne 3. října 2012 vyšel ve sbírce zákonů zákon č. 318/2012 Sb. Je to zatím poslední, ale zásadní novela zákona č. 406/2000 Sb. Tato novela vejde v platnost od 1. ledna 2013. V této novele mimo jiné naleznete

Podpora úsporného bydlení

Sdružení CERPAD uspořádalo workshop zaměřený na podporu úsporného bydlení. Akce se zúčastnily zástupci státní správy, politici a zástupci podnikatelské sféry, kterých se tato problematika dotýká. Cílem 

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: Dobrý den, jsme nově vzniklé SVJ/ bytový dům 62 byt. jednotek. V bytovém domě máme také nebytový prostor, který byl pronajímán, jeho vlastníkem je Hl. m. Praha. Celý dotaz
Dotaz: Dobrý den, rád bych se zeptal na takovouto věc: vlastníme byt v bytovém domě o 8 bytových jednotkách. Kromě nás zde vlastní jeden byt ještě starší manželé a zbytek (tj. 6 bytů) patří dalším manželům. V katastru ... Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj