Rušení nočního klidu? Máte právo se bránit

Pokud nebydlíte na samotě obklopené lesem a v okolí deseti kilometrů nemáte ani živáčka, nemusíte se strachovat, že by vám ještě v jednu hodinu ráno nedalo spát bujaré veselí od vedle, že by vám skleničky 

v poličkách skákaly kvůli dupáním souseda nad vámi, ani že by vás v sobotu v sedm ráno vzbudila cirkulárka.

Nejspíš všichni obyvatelé bytovek, paneláků i rodinných domů tohle ale důvěrně znají. Jedná-li se o výjimečné vyrušení, netřeba záležitosti ihned řešit oficiálními cestami. Lze je vyřešit domluvou. Záleží samozřejmě ale i na tom, s jakými lidmi dům či sousedství sdílíte. Pokud jde opravdu o lidi problémové, nečekají vás zrovna světlé zítřky.

Co všechno může být vlastně předmětem sousedských hádek, stížností a v nejhorším případě i soudních projednání? Nejčastějším problémem jsou obvykle hlučné večírky do ranních hodin, malé křičící a dupající děti, hlasité hádky, ustýskaní, vyjící pejsci, hraní na hudební nástroje a další.

Pokud vás ta či ona varianta někdy potká, je dobré znát svá práva, v rámci kterých se můžete bránit. Občanský zákoník operuje s takzvanou „mírou přiměřenou poměrům“. Při jejím překročení soused již omezuje vaše práva. Jde například o ohrožení vaší stavby úpravou sousedovi nemovitosti, dále nesmí soused obtěžovat ostatní prachem, plyny, kouřem, odpady a také hlukem.

V případě, že sousedé produkují nadměrný hluk v noci, je možné argumentovat rušením nočního klidu. Ten oficiálně platí od 22:00 večer do 06:00 ráno a bývá obsažen v obecních vyhláškách. Ruší-li soused noční klid a opakovaně nedbá na vaše výzvy ke ztišení, můžete zavolat policii. Je však dobré zajistit si svědky anebo hluk nahrát. Stává se, že dotyčný „rušič nočního klidu“ při příjezdu policie hudbu vypne a zábavu utiší. Bloková pokuta od policie činí tisíc korun, pokud policie věc předloží přestupkové komisi, pokuta se pohybuje mezi dvěma až pěti tisíci korun.

Rovněž se dá obrátit i na hygienickou stanici, ta změří míru hluku. Pro ten jsou vládou dány přísné limity (denní hluk 6:00 do 22:00 40 decibelů, noční hluk 22:00 do 6:00 30 dB. Hluk pocházející ze zpěvu, hudby a řeči má speciální limit 35 dB ve dne a 25 dB v noci. Pro venkovní hluk je stanoven limit o trochu vyšší: 50 dB ve dne a 40 dB v noci).

Hluk mohou řešit také sousedé sami, a to položením koberců proti takzvanému kročejovému hluku. Stěny a stropy lze zase vybavit izolační sádrokartonovou vrstvou. To můžete ostatně učinit i vy sami, nejen že odhlučníte svůj byt, ale pomůžete si od hluků z bytů ostatních.

Pokud se se sousedy nejde rozumně domluvit, osobní spory mohou přejít ve spory soudní. Před těmi ale právníci varují, bývají totiž zdlouhavé a poměrně nákladné. Hluk v domě může také řešit bytové družstvo nebo společenství vlastníků bytů. V případe BD je řešením vypovědět dlouhodobému rušiteli nájemní smlouvu. U rušitele vlastníka je proces o něco zdlouhavější. V nejkrajnějším případě může soud nařídit i prodej.


DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Vlastním družstevní byt, mohu o něj přijít?

Vlastníte-li nebo teprve hodláte koupit družstevní byt, je dobré vědět, na čem vás družstvo může nachytat.  Koupí družstevního bytu se nestáváte jeho přímým majitelem. Kupujete pouze takzvaný družstevní podíl.

Sazby na novém rekordu. Sezóna hypoték pokračuje

Banky v březnu poskytly 7193 hypoték v celkové hodnotě 11,9 miliardy korun*. V součtu s předchozími třemi měsíci suma sjednaných hypotečních úvěrů dosahuje 42,2 miliard korun. Trh roste díky rekordně nízkým

V Británii 20 % hypoték tvoří úvěry na koupi a další pronájem

Hypotéky jsou v Británii nejlevnější v historii. Podobně jako v České republice prochází tamní trh obdobím ekonomického oživení a suma sjednaných hypoték v červnu vyšplhala na 20,5 miliardy liber, což je nejvíce od skončení hypoteční krize.

Srovnání cen elektřiny - neplaťte víc než musíte

Při každém otevírání obálky s účtem za elektřinu se třesete a přemýšlíte, kolik vás to zase bude stát? Každý měsíc se snažíte ušetřit a vaše snaha vás dovedla až k tomu, že hlídáte každou žárovku a každé zbytečné

Chystáte se zateplit Váš dům?

Prumhor spol. s r.o. je specialista na revitalizace panelových a bytových domů, stavební práce, výstavba nových nízkoenergetických domů, rekonstrukce výtahů, malířské a natěračské práce v rozsáhlé nabídce:

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: V našem SVJ máme problém s účasti na schůzích. Může vlastník udělit plnou moc k zastupování na schůzi i členům výboru? Celý dotaz
Dotaz: Vážení, měl bych na vás ten dotaz. Bydlíme v bytovce o 6 bytových jednotkách, je zde tedy 6 vlastníků bytových jednotek. Zajímá mě, jestli jsme povinni založit sdružení vlastníků jednotek, příp. jestli je možnost se k ... Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj