Uplatňování DPH u bytových družstev

V tomto výkladu je řešena aplikace zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty u bytových družstev. Plnění, která spočívají v zajišťování bytových potřeb a dalších plnění přímo souvisejících s bytovými potřebami

 členů družstva nejsou považována za ekonomickou činnost bytového družstva, pokud jsou poskytována pro členy družstva - fyzické osoby.

Jedná se zejména o následující plnění:


    * Výstavba družstevních objektů (obytných domů a garážových objektů, bytů a garáží) realizovaná vlastními kapacitami družstev nebo realizovaná družstvem jako investorem.
    * Pronájem bytů, garáží a garážových stání a plnění poskytovaná s jejich užíváním (s výjimkou dodávky tepla a teplé vody z vlastního zdroje).
    * Zajišťování správy společných částí domu podle zákona o vlastnictví bytů a plnění poskytovaná s užíváním bytů a garáží v domě pro jejich vlastníky (s výjimkou dodávky tepla a teplé vody z vlastního zdroje).
    * Převody družstevních bytů , garáží a garážových stání a spoluvlastnických podílů na pozemcích, které k nim příslušejí.

Pokud jsou obdobná plnění poskytována právnickým osobám, jedná se o ekonomickou činnost i v případě, kdy tyto právnické osoby jsou členy družstva, neboť u právnických osob se nejedná o zajišťování bytových potřeb členů družstva. Ekonomickou činností jsou uvedená plnění rovněž v těch případech, kdy jsou poskytována pro osoby, které nejsou členy družstva. Ekonomickou činností je rovněž účtování různých administrativních poplatků (např. za zpracování smlouvy o převodu členského podílu, povolení stavebních úprav, povolení podnájmu, zápisné nového člena a podobně) a dále to jsou dodávky tepla a teplé vody z vlastního zdroje a to členům družstva i osobám, které členy družstva nejsou.

Do obratu bytového družstva rozhodného pro registraci k DPH podle § 6 odst. 2 zákona dále vstupují:

    * Výnosy za plnění poskytovaná pro osoby, které nejsou členy družstva, a členy právnické osoby (např. nájemné z bytů, nebytových prostor, pozemků a staveb, plnění poskytovaná s jejich užíváním, údržba, opravy, rekonstrukce, poplatky za administrativní úkony, správa domů).
    * Nájemné z nebytových prostor (vyjma garáží a garážových stání) staveb a jejich částí a plnění poskytovaná s jejich užíváním i v případě, kdy jsou poskytovány členům družstva - fyzickým osobám.
    * Úhrada vlastníků nebytových jednotek (vyjma garáží a garážových stání) za správu domu podle zákona o vlastnictví bytů a úhrady za plnění poskytovaná s jejich užíváním i v případě, kdy jsou poskytovány členy družstva - fyzickými osobami.

Do obratu nevstupují částky, které nejsou v souladu s účetními postupy účtovány do výnosů, např. při přeúčtování dodávek elektrické energie, tepla, plynu, vody a podobně.

Autor: businessinfo.cz

DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Proč je důležitý trvalý pobyt

Náležitosti trvalého pobytu, jeho získání a jeho ukončení. Vysvětlení problémů a rizik se souhlasem k trvalému pobytu. Každý občan České republiky či cizinec s povolením trvalého pobytu na jejím území by měl mít právě jedno evidované místo trvalého pobytu.

SVJ a povinnosti v oblasti požární ochrany

Cílem tohoto článku je vysvětlit některé základní pojmy a povinnosti z oblasti požární ochrany, které se vztahují k činnosti a charakteru společenství vlastníků jednotek (příp. bytových družstev). Vzhledem k probíhající

Na co si dát v kupní smlouvě na nemovitost pozor

Doporučujeme věnovat mimořádně velkou pozornost návrhu kupní smlouvy nemovitosti. Ať již jde o návrh původního vlastníka nebo realitní kanceláře. Nový občanský zákon značně změnil pojem nemovitost. Zejména smlouva o prodeji vlastnického bytu má mnohá nečekaná úskalí.

Financování vlastního bydlení aneb životní investice

Máte v plánu si pořídit svůj vlastní byt, který vám bude říkat Pane nebo Paní?  Je to váš první byt, který si chcete pořídit? Přinášíme vám stručný návod, jak postupovat a na co všechno si dát pozor.

Pronajímáte byt? Co vše je třeba při jeho předání a převzetí

Pronajímáte nemovitost? Potom se vám bude hodit být připraveni na cokoli a kohokoli. Ne každý nájemce bude sama ctnost a budete s ním vycházet. Stejnou péči jako přípravě nájemní smlouvy musí každý, kdo

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: Máme bytové družstvo 6 bytů, o celkové ploše 510 metrů. Chtěl jsem se zeptat, když máme členskou schůzi a máme hlasovat, podle čeho se bere váha hlasu? Celý dotaz
Dotaz: Jako manželé máme byt ve společném osobním vlastnictví. Chtěli bychom jej přepsat pouze na jednoho z nás. Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj