Požární ochrana v bytových domech

Povinnosti právnických a podnikajících fyzických osob jsou diferencovány podle míry požárního nebezpečí provozovaných činností. Dle zákona o požární ochraně se tedy provozované činnosti člení na činnosti:

 
    * bez zvýšeného požárního nebezpečí
          o bytové objekty do 15ti nadzemních podlaží,
          o nebytové prostory s nahodilým požárním zatížením do 120kg/m3.
    * se zvýšeným požárním nebezpečím
          o stavby určené kolaudačním rozhodnutím pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace,
          o bytové objekty, ve kterých jsou složité podmínky pro zásah,
          o podzemní prostory bytových domů určené pro poskytování služeb nebo obchody s požárním zatížením 15kg/ m3 a vyšším, ve kterých se může současně vyskytovat 7 a více osob.
    * s vysokým požárním nebezpečím
          o budovy o 15ti a více nadzemních podlažích nebo o výšce větší než 45 m a činnosti, které jsou v těchto domech provozovány, i když by jinak nenaplňovaly podmínky činností s vysokým požárním zatížením.

Odpovědnost


Společenství vlastníků je právnickou osobou odpovědnou za plnění povinností na úseku požární ochrany. Za společenství odpovídá statutární orgán, kterým je ve smyslu občanského zákoníku a zvláštního zákona výbor společenství vlastníků jednotek nebo pověřený vlastník.

Vlastník zodpovídá za dodržování povinností na úseku PO ve všech společně užívaných prostorách a částech bytového domu. Odpovědnost za plnění některých úkolů na úseku požární ochrany může vlastník zapracovat do vnitřních dokumentů, např. stanov, domovního řádu, smluv o nájmu, podnájmu.

Vybrané povinnosti právnických osob a podnikajících fyzických osob

Právnické osoby a podnikající fyzické osoby jsou povinny dle § 5 zákona č. 133/1985 Sb. především:

a) obstarávat a zabezpečovat v potřebném množství a druzích věcné prostředky požární ochrany a požárně bezpečnostní zařízení se zřetelem na požární nebezpečí provozované činnosti a udržovat je v provozuschopném stavu.

b) vytvářet podmínky pro hašení požárů a pro záchranné práce, zejména udržovat volné příjezdové komunikace a nástupní plochy pro požární techniku, únikové cesty a volný přístup k nouzovým východům, k rozvodným zařízením elektrické energie, k uzávěrům vody, plynu, topení a produktovodům, k věcným prostředkům požární ochrany a k ručnímu ovládání požárně bezpečnostních zařízení,

c) dodržovat technické podmínky a návody vztahující se k požární bezpečnosti výrobků nebo činností,

d) označovat pracoviště a ostatní místa příslušnými bezpečnostními značkami, příkazy, zákazy a pokyny ve vztahu k požární ochraně, a to včetně míst, na kterých se nachází věcné prostředky požární ochrany a požárně bezpečnostní zařízení,

e) pravidelně kontrolovat prostřednictvím odborně způsobilé osoby (§ 11 odst. 1), technika požární ochrany (§ 11 odst. 2) nebo preventisty požární ochrany (§ 11 odst. 6) dodržování předpisů o požární ochraně a neprodleně odstraňovat zjištěné závady,

Preventivní požární prohlídky


Předmětem preventivních požárních prohlídek je vždy zjišťování: stavu zabezpečení požární ochrany, způsobu dodržování podmínek požární bezpečnosti a prověřování dokladů o plnění povinností stanovených předpisy o požární ochraně.

Cílem preventivních požárních prohlídek je odstranění zjištěných závad a odchylek od žádoucího stavu. Lhůty k odstranění zjištěných požárních závad navrhuje osoba provádějící preventivní požární prohlídku.

Preventivní požární prohlídky se provádějí ve všech objektech a zařízeních, kde právnické osoby a podnikající fyzické osoby provozují činnosti, které jsou zařazeny jako provozy se zvýšeným nebo vysokým požárním nebezpečím.

V objektech a zařízeních, kde právnické osoby nebo podnikající fyzické osoby provozují činnosti bez zvýšeného požárního nebezpečí, se preventivní požární prohlídky provádějí v provozech, ve kterých se na pracovištích pravidelně vyskytují současně nejméně 3 osoby v pracovním poměru nebo obdobném pracovním vztahu k provozovateli nebo veřejnost, popřípadě v dalších objektech nebo zařízeních, pokud tak určí provozovatelé těchto činností.

Není povinnost vykonávat preventivní požární prohlídky 1 x ročně v objektu bez zvýšeného požárního nebezpečí preventistou (technikem PO) pokud

    * není v domě nebytový prostor (užíván k podnikání), kde by byl přístup veřejnosti
    * nebo se v domě pravidelně nepořádají schůze výboru SVJ, nebo samosprávy, kde by se zdržovali zároveň nejméně 3 osoby v poměru pracovním nebo jiném.

Povinnost vykonávat


Toto ustanovení nezbavuje dotčené subjekty dalších povinností na úseku požární ochrany. Je to povinnost vykonávat pravidelně:

    * kontrolu provozuschopnosti hasicích přístrojů a zabezpečit periodické revize dle platných předpisů,
    * kontrolu provozuschopnosti hydrantů a zabezpečit předepsanou tlakovou zkoušku hadic,
    * kontrolu provozuschopnosti dalších požárně bezpečnostních zařízení, pokud je jimi objekt vybaven,
    * kontrolu volných únikových cest a volného přístupu k hlavním uzávěrům,
    * kontrolu značení bezpečnostními značkami a vyvěšení nouzových čísel.

Veškeré kontroly je nutno písemně zaznamenat (požární kniha) a archivovat jednotlivé protokoly o kontrolách, které musí být provedeny oprávněnou osobou. Protokoly se stávají součástí požární dokumentace.

Shrnutí


    * Oprávněná osoba plní povinnosti určené v § 5 zákona č.133/1985Sb. (o požární ochraně), pro právnické a podnikající fyzické osoby
    * Odpovědnost za plnění povinností na úseku požární ochrany je nepřenosná a má ji statutární orgán nebo určený vlastník.
    * Vyhláška č.246/2001 Sb. stanovuje povinnosti vybavení objektu požárně bezpečnostním zařízením a věcnými prostředky požární ochrany a podmínky jejich bezpečného provozu.
    * Vyhláška č. 23/2008 Sb. stanovuje požadavky požární ochrany při užívání staveb (úprava interiérů, chráněné únikové cesty apod.)

Autor: byt-nemovitost.cz

DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Pravidelný úklid panelového a činžovního domu efektivně

Úklid je nedílnou součástí našich životů, čistota a hygiena je půl zdraví každého z nás. Pravidelný úklid je efektivní cesta k zajištění příjemného a čistého bydlení v panelovém, činžovním či jiném domě.

Pronajímáte byt? Co vše je třeba při jeho předání a převzetí

Pronajímáte nemovitost? Potom se vám bude hodit být připraveni na cokoli a kohokoli. Ne každý nájemce bude sama ctnost a budete s ním vycházet. Stejnou péči jako přípravě nájemní smlouvy musí každý, kdo

Termosnímek vašeho bydlení odhalí nedostatky!

S rostoucími náklady na vytápění přibývá lidí, kteří hledají cestu, jak právě v této oblasti ušetřit. Klíčem k úspoře je dokonalá izolace stěn, střech a oken. Právě úniky tepla totiž stojí za zvýšenými náklady na topení.

Přístupové systémy s čipovou kartou

Slovník cizích slov pod pojmem ČIP uvádí: neformální označení integrovaného obvodu. Slovo ČIP dnes na rozdíl od dřívějška zná téměř každý.  Běžně se setkáváme s čipovými platebními kartami, které proti

Vinylová podlaha nebo keramická dlažba?

Rozhodli jste se pro pevnou, odolnou, voděodolnou a celkově nenáročnou podlahovou krytinu? Lídry v plnění těchto kritérií jsou jednoznačně podlahy z vinylu a dlažba. Je třeba upozornit, že pod pojmem vinyl máme

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz:  SVJ upravuje činnosti správy domu z hlediska provozního a technického (provoz, údržba, opravy.....). Celý dotaz
Dotaz: Dobrý den, rád bych se zeptal na takovouto věc: vlastníme byt v bytovém domě o 8 bytových jednotkách. Kromě nás zde vlastní jeden byt ještě starší manželé a zbytek (tj. 6 bytů) patří dalším manželům. V katastru ... Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj