Orgány SVJ přenesením výkonu neztrácejí odpovědnost

Základní a stále opakovanou chybou je mýtus, že delegováním některých činností na správce se statutární orgán společenství vlastníků jednotek (SVJ) zbavuje zákonné odpovědnosti. Smlouvou je zajištěn výkon 

činností, ne však přenesena odpovědnost! Při řešení sporů je nutno vycházet z konkrétní formulace smlouvy se správcem. To znamená, jak je příslušné ustanovení právně formulováno, zda správce přejímá i odpovědnost a komu je odpovědný. Takové ustanovení ale nemůže být v rozporu s příslušnými ustanoveními zákona o vlastnictví bytů a stanov. 

Navíc je třeba správně vnímat, že vůči vlastníkům je ze zákona odpovědný ve vyjmenovaných případech statutární orgán. Finanční poradkyně Zuzana Toufarová v dnešním díle cyklu o chybách v chodu společenství vlastníků jednotek vyjmenovává ty nejčastější případy, které jsou např. v rozporu se zákonem o vlastnictví bytů.

K opakovaným chybám patří například představa, že SVJ nemusí mít zřízen svůj vlastní účet u peněžního ústavu a tok financí může provádět na cizí účet – například účet správce. Většina SVJ má ve svých stanovách uvedeno, že zřizují vlastní účet. Pokud takové ustanovení existuje, je nutno dát tuto záležitost do souladu se schválenými stanovami.

Dalším omylem je podceňování zákonných ustanovení, zejména ustanovení zákona o vlastnictví bytů, případně ustanovení stanov SVJ při rozhodování v konkrétních situacích. K úplně nejčastějším patří nedodržování stanovami stanoveného způsobu a termínu pro svolání shromáždění vlastníků.

U SVJ taktéž dochází k podcenění skutečnosti, že projednání účetní závěrky a hospodaření SVJ je závažným aktem, jenž musí proběhnout v termínu, který zajistí dostatečný časový předstih před prvním termínem daňového přiznání k daním z příjmů. Mnozí členové statutárních orgánů se dodnes domnívají, že jde o pouhou formalitu. V praxi často dochází k tomu, že projednání – a to je v těchto dnech obzvlášť ožehavé – proběhne až po termínu podání daňového přiznání.

Chybným krokem je rozhodování o způsobu dělení vzniklých nákladů na jednotlivé vlastníky před tím, než to řádným hlasováním rozhodne shromáždění vlastníků v případech, kdy je toto rozhodnutí nutné. To znamená, že způsob dělení není jednoznačně stanoven zákonem, případně stanovami.

Blamáží zavání i rozhodování, že na některých nákladech se budou podílet jen někteří vlastníci. Ačkoliv k takovému rozhodnutí není opora ani v zákoně, ani ve stanovách a opět neexistuje předchozí souhlas shromáždění vlastníků k takovému kroku. Podobný je případ, kdy je rozhodováno o provedení oprav nebo úprav takových částí domu, které nejsou vyjmenovány v zákoně o vlastnictví bytů jako součást společných částí, a to opět bez předchozího souhlasu shromáždění vlastníků.

Nešvarem zůstává nedodržování zákonných ustanovení při hlasování, zejména ve smyslu chybného výkladu zákona, že každý vlastník jednotky má jeden hlas. Ano, každý vlastník jednotky má jeden hlas, ale váha hlasu odpovídá jeho majetkovému podílu na společných částech. To znamená, že každý vlastník má jinou bodovou hodnotu hlasu. Sčítána a vyhodnocována musí být tato bodová hodnota, jinak je hlasování neplatné.

Běžně se lze setkat s nedodržováním zákonných ustanovení při hlasování v případě, že jsou přítomni kromě vlastníků i společní členové (spoluvlastníci jednotky). Dohromady s vlastníkem mají společní členové pouze jeden hlas s váhou hlasu odpovídající jejich majetkovému podílu. Jsou–li oba přítomni hlasování, je nutno dát pozor zvláště na situace, kdy je vyžadována pro schválení nadpoloviční většina přítomných.

SVJ podceňují skutečnost, že za vlastníka nemůže hlasovat nikdo, kdo k tomu nemá písemnou plnou moc. Velmi často dochází v praxi k situacím, že jsou na shromážděních přítomni nájemci jednotky, nikoliv vlastníci. Pozor na situace změny vlastnictví: nový vlastník (i v případě dědictví) může hlasovat až o skutečnostech, které následují po zápisu jeho vlastnictví v katastru nemovitostí.

Problémy přináší situace, kdy zemře vlastník jednotky. Tento stav znamená, že je reálný předpoklad, že po určitou dobu – než bude dokončeno dědické řízení – nebudou placeny předepsané zálohy na činnost SVJ. V těchto situacích je nezbytně nutné, aby statutární orgán SVJ v co nejkratším termínu uplatnil pohledávky v dědickém řízení u příslušného notáře. Samozřejmě je nutno s notářem dohodnout, že výše pohledávky bude upřesněna před projednáním dědictví, neboť pohledávka se stále zvyšuje.

Společenství rovněž nezřídka podceňují skutečnost, že předepsané zálohy na činnost SVJ neplatí vlastník jednotky, ale například nájemce, případně dočasný uživatel např. v případě dědictví. Ze zákona je na činnost SVJ povinen přispívat vlastník jednotky. Pokud jednotku pronajímá, je jeho vztah k nájemci vztahem, který je mimo právní vztahy uvnitř SVJ a nemá s nimi nic společného.

Pokud se na některých skutečnostech souvisejících s činností SVJ podílejí jen někteří vlastníci jednotek (například ne všichni jsou účastníky úvěru), je nutno důsledně dělit všechny vzniklé náklady s poskytnutím úvěru pouze na zúčastněné vlastníky.

Velmi frekventované je nedoceňování faktu, že pokud je alespoň jedna jednotka v domě využívána právem pronájmu (vlastník ji pronajímá), je nutno při stanovení výše záloh respektovat i bývalou Vyhl. 176 /1993 Sb., o nájemném, v současné době platný cenový výměr. Přeloženo: skutečné náklady musí být děleny na vlastníky způsobem stanoveným v této právní normě. Pokud není v domě žádná jednotka využívána právem pronájmu, je pro všechny vlastníky závazné rozhodnutí shromáždění vlastníků.


Autor: stavebni-forum.cz

DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Fenomén sálání... Aneb: co se ve škole nedozvíte... 5.díl

Díl 5. Solární klimatizace. Využít Slunce jako zdroj tepla, světla či elektřiny – tím se zabývá kde kdo. Ale jak ho využít, aby ve vedru i chladilo, to už tolik lidí neví.  Proto si pojďme o této možnosti říct.

SVJ a změna stanov do konce roku 2016

SVJ a změna stanov do konce roku 2016Co se stane když Společenství nedodrží lhůtu na změnu stanov? Je to jen administrativní šikana, nebo i příležitost vnitřní fungování společenství vylepšit?   

Nechoďte po schodech, svezte se výtahem!

Obyvatelé bytových domů, a zvláště pak nájemníci a vlastníci bytů ve vyšších patrech, si určitě jen stěží dokážou představit svůj dům bez výtahu. V současné době, zejména u starších panelových domů,

Hliníková okna

Ať už se chystáte na rekonstrukci, nebo uvažujete o novostavbě, výběr správných oken není jednoduchou záležitostí. Okna musí být kvalitní, aby bezchybně plnila svou funkci desítky let. Důležitá je samozřejmě i

Větrání, větrání, to nám hrůzu nahání

Spánek je ta nejsladší věc na světě, říká se v jedné pohádce. Ale ne vždy. „Jako bych celou noc makal v kamenolomu. Jsem celý rozlámaný a to jsem spal skoro osm hodin“, slýcháme často. A pak následuje diskuze

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: Jsem předsedkyní výboru SVJ a kontrolní komise po mě neustále něco vyžaduje, včetně prvotních dokladů účetnictví. Jaké má tedy vlastně kontrolní orgán u SVJ pravomoci? Celý dotaz
Dotaz: Vážení, mám dotaz, který se týká plné moci. Zatím jsme ještě členové družstva. Představenstvo neuznává obecnou plnou moc, ve které je jen uvedeno, že: Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj