Podpora úsporného bydlení

Sdružení CERPAD uspořádalo workshop zaměřený na podporu úsporného bydlení. Akce se zúčastnily zástupci státní správy, politici a zástupci podnikatelské sféry, kterých se tato problematika dotýká. Cílem 

 byl stanoven jednotný program podpory bydlení.

Účastníci tohoto workshopu se shodli na tom, že je potřeba, v souladu s nově schválenou koncepcí bydlení, velmi rychle a koordinovaně začít připravovat jednotný program podpory bydlení. Ten bude stabilní a dlouhodobě efektivní tak, aby pozitivně ovlivňoval změny a trendy v oblasti bydlení do roku 2020 ze všech důležitých hledisek. Jako jsou snižování energetické náročnosti, ochrana životního prostředí a kvalita bydlení odpovídající měnícím se potřebám požadavkům občanů. Zároveň je potřeba napomoci lepší koordinaci uplatňování hledisek ze všech klíčových oblastí státní správy, kterých se problematika bydlení dotýká: místní rozvoj, životní prostředí, průmysl, obchod a finance. Na základě iniciativy vzešlé z jednání workshopu ustavuje CERPAD pracovní skupinu Podpory úsporného bydlení (PUB).

Účastníci workshopu se dohodli, že výstupem z dnešního jednání bude Memorandum, jenž bude zasláno příslušným orgánům státní správy a zákonodárcům.

MEMORANDUM:

1) Oblast bydlení patří mezi priority veřejného zájmu. Toto však neodpovídá současné faktické zastavení podpory bydlení ze strany státu, jmenovitě programů Nový panel, Zelená úsporám, omezení podpory stavebního spoření, zrušení či omezení podpory hypoték. Hrozí dramatický propad v oblasti rekonstrukcí bytového fondu i novostaveb a ztráta hospodářského efektu s nimi spojeného. Nastartování uvažovaných nových motivačních programů bez zachování minimálního stupně kontinuity bude velmi obtížné, zdlouhavé a neefektivní.

2) Je třeba neprodleně vypracovat jednotný dlouhodobý program podpory bydlení. Chybí dohoda na úrovni vlády, která stanový gestora tohoto jednotného programu a napomůže jeho koordinaci s projekty, které zatím odděleně připravují jednotlivé rezorty.

3) Ze strany státních institucí chybí větší podpora osvěty ve prospěch energeticky úsporného, efektivního a kvalitního bydlení pro naplnění představ o tom, jak se má měnit bydlení v ČR s výhledem do roku 2020, v souladu s přijatou směrnicí Evropského parlamentu č.31/2010.

4) Sdružení CERPAD zakládá z iniciativy účastníků workshopu pracovní skupinu pro podporu úsporného bydlení jako platformu pro koordinovanou spolupráci na vytvoření jednotného programu podpory bydlení podle principů uvedených v příloze memoranda. Vyzýváme příslušné orgány státní správy, aby do pracovní skupiny vyslali své zástupce.

Ing. Tomáš Fendrych  
CERPAD, o.s.
prezident sdružení

 

 Příloha memoranda - PRINCIPY PROGRAMU PODPORY BYDLENÍ

  • OTEVŘENOST   Zacílení programu: finanční podpora pro vlastníky všech typů bytových domů (rodinný, bytový, panelový ..), pro dodatečné úpravy stávajících domů i pro novostavby, pro všechny typy vlastníků.
  • JEDNOTNOST   Cílem je jednotný program státní podpory úsporného bydlení s kritérií úspor energie, ochrany životního prostředí a udržitelného bydlení daného odpovídajícím stupněm komplexnosti a kvality díla.
  • KOORDINOVANOST   Program vznikne na základě koordinované spolupráce příslušných státních institucí - MMR, MŽP a MPO, SFRB a SFŽP a pracovní skupiny sestavené ze zástupců odborné veřejnosti, vlastníků, uživatelů a podnikatelů.
  • KOMPLEXNOST   Program podpory bydlení bude podporovat opatření s cílem uvést co nejvíce souvisejících částí budovy na požadovaný standard.
  • DLOUHODOBOST   Program by měl kontinuálně navázat na současně probíhající programy státní podpory. Měl by být vyhlášen od počátku roku 2012 a působit minimálně do roku 2020.
  • TYP PODPORY: NEPŘÍMÁ PODPORA   Forma nepřímých dotací s vazbou na financování projektu pomocí úvěru se osvědčila jako vhodný generátor investic, který stimuluje odpovědnost žadatele, aby kromě pouhého "získání dotace" provedl optimální opatření na opravovaném nebo budovaném domě.
  • FINANCOVÁNÍ NEZÁVISLÉ NA STÁTNÍM ROZPOČTU   Předpokladem pro vznik programu je nezávislost na každoročním schvalování státního rozpočtu. Finanční model bude vycházet z více zdrojů, kterými mohou být prostředky z evropských fondů, výnosy z emisních povolenek a prostředky ze soukromého sektoru popřípadě z vnitřních zdrojů státních fondů.
  • ODBORNOST   Stát bude, prostřednictvím systému Poradenských informačních středisek garantovat zodpovědné a smysluplné vynakládání finančních prostředků.
  • TECHNICKÉ POŽADAVKY   Základem pro nastavení stavebně technických podmínek programu bude zvyšování standardů stanovených platnou legislativou spolu s implementací směrnice EPBD II.
  • VYHODNOCENÍ PROGRAMU   Vyhodnocení splnění podmínek pro poskytnutí podpory v rámci programu se bude provádět na základě údajů ověřených provozem domu po realizaci podporovaných opatření.

 

DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Dřevěná okna Robenek - kvalita uvnitř i navenek

Letní měsíce jsou oficiálně za námi, s příchodem podzimu začala topná sezona a tím i snaha o nejefektivnější zateplení domů. Úspora energie je v této roční době hlavním tématem ve všech domácnostech, nejen v ČR.

POZOR NA NOVÉ STANOVY DRUŽSTVA

Při navrhování nových stanov často představenstva (i výbory společenství) málo dbají na vyrovnanost práv představenstva (výboru společenství) a řadových družstevníků (vlastníků jednotek).

Systém SVJBD.cz mění trh s financováním oprav BD

Nový interentový portál SVJBD.cz hodlá efektivnějí propojit nabídku a poptávku po úvěrech na rekonstrukce bytových domů. Bez zprostředkovatelů a na základě přímé interakce nabídky a poptávky 

Větrání, větrání, to nám hrůzu nahání

Spánek je ta nejsladší věc na světě, říká se v jedné pohádce. Ale ne vždy. „Jako bych celou noc makal v kamenolomu. Jsem celý rozlámaný a to jsem spal skoro osm hodin“, slýcháme často. A pak následuje diskuze

Designové studio zrealizuje individuální návrh

Splňte si svůj sen o bydlení. Představujeme  vám designové studio, kde váš návrh či nápad vyřeší skutečně od A do Z. Společnost JiMaRa - Jiří Radocha je na rozdíl od většiny studií připravena nejen navrhovat,

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz:  Dobrý den, pokud jsem nabyl družstevní podíl před manželstvím a chci jej nyní převézt na sebe a manželku, tedy do SJM. Celý dotaz
Dotaz: Jsme BD o 8 členech. V dubnu 2016 proběhla členská schůze, kde se schvalovaly nové stanovy družstva za přítomnosti notáře. Pominu fakt, že advokátní kancelář, která dokument připravovala, nedala dokument po přípravě ve ... Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj