Vyberte si správnou izolaci

Každý, kdo už někdy přemýšlel o stavbě nového domu, se musel také zamyslet nad výběrem vhodného izolačního materiálu pro zateplení. Pokud k takovým lidem patříte i vy, na následujících řádcích vám poradíme,

jak vybrat ten nejlepší právě pro váš projekt.

Současný trh nabízí mnoho různých materiálů, které jsou více i méně vhodné pro zateplení budov. Při výběru byste měli zvážit hned několik faktorů a cena za metr čtvereční by neměla být tím hlavním. Důležité je také zvážit fyzikální parametry izolace (součinitel tepelné vodivosti, třídu reakce na oheň, faktor difúzního odporu), bezpečnost při jejím užívání, chování izolace při nenadálých situacích, jako je požár, povodeň nebo nadměrný hluk a také ekologické hledisko (obsah recyklovatelných a recyklovaných surovin nebo obsah chemikálií). Průměrná domácnost spotřebuje 73 % z celkové spotřeby energie právě na vytápění. Vhodně zvolenou izolací se dají tyto náklady výrazně snížit.

Dostupné izolace můžeme rozdělit do čtyř různých typů – izolace minerální, syntetické, organické a speciální.

Mezi nejběžnější minerální izolace patří kamenná vlna a skelná vlna. Jejich výhodou je třída reakce na oheň A1, což znamená, že jsou nehořlavé. Požár představuje riziko, kterému je třeba se vyvarovat a bránit. Je třeba se zaměřit na prevenci a již při výstavbě používat nehořlavé stavební materiály. Řešením mohou jednoznačně být izolace z minerální vlny, které díky své nehořlavosti vytvářejí protipožární bariéru celého domu. Jejich použitím tudíž můžeme efektivně ochránit náš dům před masivním zničením požárem. Minerální izolace vynikají i celou řadou dalších vynikajících vlastností – jsou difúzně propustné, což znamená, že minimalizují riziko vzniku plísní v interiéru, dokáží kvalitně tlumit hluk a jsou šetrné k životnímu prostředí.

Mezi syntetické izolace patří například pěnový nebo extrudovaný polystyren, polyuretanové pěny nebo polyetylenové pěny. Pěnový polystyren je dnes asi nejběžnější syntetický izolační materiál, důvodem je především poměr ceny ku tepelně izolační schopnosti polystyrenu. Patří do materiálů se střední propustností pro vodní páru (faktor difúzního odporu se pohybuje od 20 do 50) a má třídu reakce na oheň E (druhá nejhorší třída, hořlavý materiál).

Organické izolace můžeme ještě dále rozdělit na živočišné (ovčí vlna nebo kachní peří) a rostlinné (sláma, konopí, celulóza, dřevěná vlna). Tyto izolační materiály jsou oblíbené hlavně v ekologických stavbách, je však  potřeba je dále chemicky upravovat, aby se snížila jejich hořlavost a zvýšila odolnost proti napadení různými škůdci.

Abychom za energie za teplo co nejvíce ušetřili, je třeba zaměřit se na to, kam a jakou izolaci použít. Mnoho lidí zatepluje svůj dům postupně, což není chyba, jen je potřeba postupovat logicky a vše mít dobře rozmyšlené.    

U většiny domů uniká nejvíce tepla obvodovými stěnami, protože mají relativně velkou plochu. Pokud chceme opravdu výrazně snížit tepelné ztráty, je nutné stěny izolovat. Na izolaci obvodových stěn se hodí dva již výše zmiňované materiály – minerální izolace nebo pěnový polystyren.

Po zateplení stěn se většinou přistupuje na zateplení stropů a střech. Podlaha půdy, která se v podstatě nevyužívá, je možné nejsnáze zateplit položením desek minerální vaty přímo na podlahu. Pokud má půda i nadále sloužit jako úložný prostor, je třeba pak ještě desky z minerální vaty překrýt souvislou podlahou. Pokud se pro takovéto využití půda nehodí, stačí nám vybudovat jen pár „chodníčků“, aby bylo možné dostat se například k televizní anténě. Další možností je vložení minerální izolace přímo mezi trámy stropu. Tím efektivně zateplíme podkroví a střechu budovy.

Bohužel i na trhu s izolacemi se objevují podvodníci, kteří nabízí zázračné zateplovací technologie. Spotřebitelům slibují nadstandardní termoizolační a jiné fyzikální vlastnosti: například ochranu objektu před elektrosmogem, což údajně zajistí lepší spánek a zvýší imunitu lidského organismu. Tyto „supertechnologie“ mohou být výrazně předražené a přitom dosahovat jen průměrných či výrazně podprůměrných termoizolačních a jiných vlastností. Momentálně jsou formou agresivní a klamavé reklamy na trhu nabízeny například reflexní fólie. Jejich prodejci slibují téměř nulové tepelné ztráty při tloušťce izolace pouhé tři centimetry. Tento „supermateriál“ podle výrobce vznikl na základě vesmírného výzkumu a je založen na vlastnostech kosmických skafandrů. Testy, které si nechala zpracovat Asociace výrobců minerální izolace, avizované termoizolační vlastnosti nepotvrdily, materiál dosahuje jen podprůměrných izolačních vlastností. Tři centimetry fólie zateplí přibližně stejně jako sedm centimetrů kvalitní vaty, nikoli inzerovaných třicet či čtyřicet. Ve srovnání s běžnými materiály s lepšími fyzikálními vlastnostmi jsou navíc tyto fólie velmi předražené.

Důležitými kritérii při nákupu izolace pro zateplení budov by měl být poměr ceny k tepelněizolačním vlastnostem, nehořlavost a zdravotní nezávadnost. Je třeba také počítat s dobrými zvukově izolačními vlastnostmi a schopností odolávat vlhkosti či zabraňovat kondenzaci vodních par. Při výběru vhodného dodavatele izolace byste se proto měli obrátit na ověřené firmy, které již mají v zateplování domů dlouholetou praxi a nedat na momentální „výhodné“ nabídky. Ověřené výrobce kvalitní minerální izolace najdete například v Asociaci výrobců minerální izolace. Tepelná izolace chrání budovu před povětrnostními vlivy po mnoho generací, je proto třeba se nad jejím výběrem opravdu pořádně zamyslet. Ne vždy je totiž to nejlákavější řešení také řešením nejlepším.


DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Problémy správy bytových domů a jejich řešení

S těmito problémy přicházejí do Sdružení bytových družstev a společenství vlastníků (SMBD) téměř denně jak členové a zástupci orgánů bytových družstev (BD), tak ze společenství vlastníků jednotek (SVJ).

Stavební spoření v SVJ jako zdroj finančních prostředků

Rádi byste naspořili částku na plánovanou opravu předem, abyste nemuseli čerpat úvěr a ručit tak vlastními byty či domem? Zdá se vám jako řešení založení dalšího účtu, např. u stavební spořitelny? V následujícím textu

Nepodceňte zabezpečení sklepů. Předejděte krádeži.

Snad každý obyvatel bytu už někdy řešil problém, kam s ním! Ať už šlo o kolo nebo lyžařský arzenál, objevila se jistě otázka, uložit ho do sklepa? A jak sklep správně zabezpečit?

Veolia voda

V létě nezapomínejte na pitný režim vhodná je i čerstvá voda z kohoutku. Proč se má pít pravidelně? Náš organismus obsahuje z 60 % vodu. Naše tělo vyloučí každý den 2,5 l vody denně. Potraviny (mléko, ovoce, zelenina,

Nová protipožární řešení při aplikaci ETICS

Snaha o stále vyšší požární bezpečnost staveb se promítá také do upřesňování požadavků na vlastnosti aplikovaných ETICS u rekonstrukcí i novostaveb. Požadavky na požární bezpečnost staveb jsou stanoveny

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: Máme bytové družstvo 6 bytů, o celkové ploše 510 metrů. Chtěl jsem se zeptat, když máme členskou schůzi a máme hlasovat, podle čeho se bere váha hlasu? Celý dotaz
Dotaz: Dobrý den,v našem bytovém domě chtějí umístit kamery  i přes nesouhlas  některých nájemníků. Musí kamery odsouhlasit všichni nájemníci a vlastníci, nebo stačí nadpoloviční většina? Ještě by mě zajímalo, kde ... Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj