Nová zelená úsporám. Vyznáte se v dotacích?

Již od 12. srpna mají lidé možnost žádat ve druhém kole o příspěvky na ekologické bydlení v programu Nová zelená úsporám. Stát se totiž rozhodl podpořit ochranu životního prostředí a uvolnil tak na nízkoenergetické


bydlení sumu peněz. O dotace byl od začátku velký zájem. Proto s žádostí o dotaci rozhodně neotálejte. Čas budete mít totiž nejdéle do 29. listopadu 2013.

Druhé kolo dotací, na které byly přiděleny přibližně dvě miliardy korun, se týká pouze rodinných domů. Striktně je však vymezeno, co se myslí pod pojmem rodinný dům. Jedná se o stavbu, která se dělí maximálně na tři samostatné byty a má maximálně dvě nadzemí, jedno podzemní podlaží a podkroví. Budovy určené k rekreaci se za rodinné domy nepovažují. Výše dotací je nastavena motivačně. Což znamená, že čím více budete schopni svých domem ušetřit energie, tím více vám dá stát peněz.

Majitelé ostatních obytných zařízení se však nemusí bát, že by od státu žádnou podporu nedostali. Projekt Nová zelená úsporám totiž pracuje s konceptem individuálních výzev. Ty budou vypisovány postupně, vždy dle typu příjemců. Ministerstvo rovněž počítá se čtyřmi okruhy podpor, které budou zahrnovat snižování energetické náročnosti stávajících budov, výstavbu nových nízkoenergetických budov, podporu výměny zdrojů vytápění a podporu zpracování dokumentací.

Nově je výše dotací nastavena motivačně. Což znamená, že čím více budete schopni svých domem ušetřit energie, tím více vám dá stát peněz. Další novinkou oproti prvnímu kolu je podávání žádostí čistě elektronickou cestou. Ministerstvo životního prostředí zřídilo pro ty, kteří nejsou schopni takto žádost podat, kontaktní centra, kde vám s vyplněním žádosti pomohou.

Z projektu Nová zelená úsporám zaměřeného na rodinné domy lze nyní získat peníze na rozsáhlou část rekonstrukce. Podporováno je především zateplení stávajících budov. Dotace se tedy vztahují na výměnu oken, výměnu kotle, zabudování nuceného větrání s rekuperací, instalace solárních systémů a zpracování projektové dokumentace.

K dosažení dotací musíte ale splnit určité podmínky. Proto je rozhodně dobré si před podáváním žádosti prostudovat všechny dostupné materiály, abyste tak předešli zbytečným komplikacím. Například, abyste mohli získat peníze na výměnu oken, je podmínkou zateplení celého domu. O nový a ekologičtější kotel můžete žádat samostatně, rozhodnete-li se však žádost spojit i se zateplením domu je pravděpodobné, že se vám podaří získat větší množství peněz.

Projekt nabízí v neposlední řadě získání bonusu. To až ve výši deseti tisíc korun. Na ten můžete dosáhnout, pokud se rozhodnete zkombinovat určitá úsporná opatření. Takže neváhejte a dejte úsporám zelenou.


DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Veolia voda

V létě nezapomínejte na pitný režim vhodná je i čerstvá voda z kohoutku. Proč se má pít pravidelně? Náš organismus obsahuje z 60 % vodu. Naše tělo vyloučí každý den 2,5 l vody denně. Potraviny (mléko, ovoce, zelenina,

Dobrá víra v katastr nemovitostí

Jaké měli vlastníci zakoupených nemovitostí do konce roku 2014 jistoty o zákonném vlastnictví předchozího vlastníka nemovitosti a jak se tyto jistoty změnily od počátku roku 2015? Jaké je spolehnutí na zápisy v katastru nemovitostí z hlediska oprávněnosti vlastnictví?

Růstu plísní ve spárách zabrání hmota RAKO GF BIO

Plísně ve spárách mezi obklady, to je časté téma v mnoha domácnostech. Nejlépe je na tom ten, kdo je vůbec nemusí řešit. Stačí totiž málo – zvolit speciální spárovací hmotu RAKO GF BIO z řady RAKO SYSTEM.

Plovoucí způsob pokládky nebo pevné spojení s podkladem?

Není tomu tak dávno, kdy se výraz „plovoucí podlaha“ velmi často nesprávně používal v podstatě jako synonymum k laminátovým krytinám. Plovoucí podlaha však více než samotný materiál, který může být různý,

Vytápějte dům ledničkou nebo živočišným teplem

Postavte si pasivní dům. Jste milovníky životního prostředí? Tvoří vaši domácnost především výrobky a produkty šetřící matičku Zemi? Potom jsou pro vás tak zvané pasivní domy ideálním řešením.

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: Dobrý den! V našem družstevním panelovém domě, který je minimálně 20 let starý, se mají zasklívat lodžie a tyto náklady ve výši cca 50.000,- Kč/byt se mají hradit ze společného fondu oprav. Celý dotaz
Dotaz: Dobrý den, v našem BD pronajímají členové družstva pětinu bytů. Podle našich Stanov souhlas s pronájmem lze povolit nejdéle na 1 rok a poté opět prodloužit. Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj