Výměna výtahu? Základem je výběr kvalitní firmy

Ať už jste majitelem komerční budovy či bytového domu, zkrátka, vlastníte-li prostory, ve kterých jsou umístěny výtahy, budete muset řešit jejich údržbu. Možná rovněž dokonce jejich rekonstrukci. Nevíte si však rady?


Nemáte tušení, jak se shání taková firma, či jak vůbec postupovat při údržbě výtahů? Pojďme si tedy shrnout, co se od vás očekává.

Výměna výtahu je rozhodně nákladnou investicí. Výše investic vychází z množství stanic, technického vybavení kabiny a celkového provedení výtahu. Často je placena z fondu oprav družstva či společenství vlastníků, nebo formou úvěru, který je splácen v pravidelných měsíčních splátkách. Bohužel v současné době neexistuje žádná možnost čerpání dotací na opravy bytových domů.

Jak je na tom váš výtah, zjistíte z inspekční zprávy. Inspekční prohlídka musí být provedena u všech výtahů starších 12 let. V ní by měly být zaznamenány veškeré nedostatky a bezpečnostní rizika. Některé výtahy, například z 90. let, nemusí vykazovat vysoká rizika. Takovéto odstraňování rizik je možné po částech. Největší rizika je však nutné opravit nejdéle do pěti let. Dnešním trendem je však celková rekonstrukce, která se mnohdy spojí s celkovou rekonstrukcí domu.

Pokud již není vyhnutí, a stav výtahů je natolik dezolátní, že je nutná výměna, porozhlédněte se určitě po kvalitní firmě. Dejte určitě na doporučení známých a nebojte se firmu si předem pečlivě prověřit. Přeci jenom, výtah bude několikrát denně převážet množství lidí, a vy určitě nechcete, aby se někomu z nich něco stalo. Ve většině případů se rovněž můžete obrátit na servisní firmu, která výtah spravovala. Ta by vám mohla poradit, kdo provádí ty nejlepší rekonstrukce. Výtah by měl splňovat české i evropské normy. Tuto formuli je dobré rovněž zanést do smlouvy.

Někdy stačí vyměnit pouze kabinu a doplnit vnitřní dveře, které často u starších typů výtahů chybí. Tím se však zmenšuje prostor v kabině. Jelikož klece starších výtahů jsou malé. V těchto případech dochází k nainstalování nového typu výtahů. Důležitou součástí rekonstrukce je výměna elektroinstalace, nového výtahového stroje a instalace frekvenčního řízení. To umožňuje plynulý a rychlý pohyb výtahu nahoru a dolů.

Každopádně, to co by ve výtahu nemělo chybět, určují normy. Jedná se především o vnitřní dveře a telefonické propojení se servisní službou, kdyby ve výtahu někdo uvázl. Další vybavení výtahu a jeho provedení už mnohdy závisí na rozpočtu, který máte pro rekonstrukci vymezen.

Po výměně výtahu je opět nutné zajistit servisní službu, která se postará o pravidelnou údržbu. Pravidelné prohlídky výtahů, které jsou určeny pro převážení osob a nákladů, by měly být prováděny jednou za dva týdny. U malých nákladních výtahů se jde o prohlídky jednou za čtyři týdny. Jedná se pouze o preventivní kontroly, kdy se zjišťují viditelné vady a zkouší se funkčnost výtahů. Odborné prohlídky se provádějí v závislosti na stáří výtahu. Může jít o rozmezí jednou za tři či dva měsíce, u nových výtahů se pak lhůta počítá na roky.


DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Zelená úsporám: Jak žádat o dotace

Znáte program Zelená úsporám, který podporuje například instalaci vytápění s využitím obnovitelných zdrojů nebo investice do energetických úspor při rekonstrukci i v nové výstavbě? Zatím je k dispozici částka

Dobrá víra v katastr nemovitostí

Jaké měli vlastníci zakoupených nemovitostí do konce roku 2014 jistoty o zákonném vlastnictví předchozího vlastníka nemovitosti a jak se tyto jistoty změnily od počátku roku 2015? Jaké je spolehnutí na zápisy v katastru nemovitostí z hlediska oprávněnosti vlastnictví?

Aktivní účast naší firmy na mezinárodní konferenci Tepny domů v Brně

Před konáním konference jsme zaslali organizátorům svoje náměty k některým odborným okruhům konference. Naše náměty vycházely z naší praxe při činnosti společenství vlastníků a družstev v bytových domech.

Pozor na obecní byty

V posledních patnácti letech se názjemníci začali vyhýbat soukromým pronajímatelům. Ti, co na to měli a mají, si raději své bydlení kupují. A ti ostatní si vyměňovali, pokud to jen šlo, byty v soukromých domech za  

Víte co obnáší družstevní bydlení?

Tzv. družstevní bydlení je formou nájemního bydlení, kdy nájemce bytu je současně členem družstva, které je vlastníkem příslušného domu. Nájemce – člen družstva tak má prostřednictvím svého hlasu na členské schůzi

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: Jsem předsedkyní výboru SVJ a kontrolní komise po mě neustále něco vyžaduje, včetně prvotních dokladů účetnictví. Jaké má tedy vlastně kontrolní orgán u SVJ pravomoci? Celý dotaz
Dotaz: Dobrý den, před rokem se v našem panelovém domě řešili štěnice. Teď jsem už třetí noc, nebo spíše ráno poštípaná. Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj