Proč mít fond oprav?

Představte si situaci, že se ve vašem domě rozbije výtah. Nemilé, že ano. A nejen pro ty, kteří bydlí ve vyšších a patrech a musí chodit pěšky. Výtah je také potřeba opravit a suma za tento úkon nemusí být zrovna nízká.


Pokud ve vašem domě funguje jakýsi fond oprav, není situace zas tak zlá.

Dalo by se říci, že fond oprav funguje jako jakási pokladnička, do které každá bytová jednotka ukládá určitou sumu. V momentě kdy přijdou zlé časy, tedy časy oprav, výměn apod. je z čeho čerpat. Jinak by, v případě nutnosti opravy či výměny, muselo dojít k vybrání jednorázového příspěvku od obyvatel domu nebo by musel být čerpán úvěr od banky. Fond oprav je tak elegantním řešením krizových situací.  Pro většinu z nás je asi pohodlnější vydávat pravidelně menší částky, než zatížit rodinný rozpočet nepravidelnými, ale za to vysokými výdaji.

Samozřejmě se částka, kterou správa jednotlivých domů vybírá, liší. Často se přepočet provádí podle toho, kolik m² má váš byt. Při stanovování dané sumy je vždy dobré počítat se stářím a celkovým stavem domu.

Z fondu oprav se pak financují zejména opravy a zařízení společných částí domu. Společnými částmi domu se pak myslí nejen chodby, schodiště, vchody ale i rozvody tepla, vody, kanalizace apod. Ale například uzavírací vodovodní ventily nacházející se v jednotlivých bytových jednotkách už mezi společné prostory nepatří a jejich oprava či výměna se může z fondu oprav hradit pouze při hromadné výměně. Obecně se dá říci, že to co se nachází přímo ve vašem bytě jako třeba domácí telefon na otevírání dveří, elektroměry a bytové jističe nebo plynoměr nejsou brány jako společné. Časté spory se vedou o balkony a okna. Praxe je většinou taková, že se rozdělují na vnitřní a vnější části. Proto jsou tedy například balkonové dveře vedoucí z bytu chápány jako vlastnictví příslušného bytu, kdežto vnější část balkónu jako společná část domu.

Tyto informace většinou naleznete ve stanovách bytových družstev nebo společenství vlastníků.


DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Bytové domy a jak více snížit náklady na vytápění

Je jistě obecnou pravdou, že nejvíce snížíte náklady na vytápění tím,  že   energie vůbec nespotřebujete. Většina vlastníků bytů v  bytových domech úspěšně provedla nebo právě provádí opatření ,které vedou k

POLENO VYČISTÍ A RUKAVICE OCHRÁNÍ

Krbová kamna doma vytvářejí nejen příjemné teplo, ale také kouzelnou atmosféru. Pohled na plápolající oheň uklidňuje a zútulňuje naše obydlí. Pokud si chceme této zimní romantiky užívat co nejčastěji, je dobré se o náš krb také řádně starat.

Hypoteční sazby hledají směr. Otevřené jsou dvě cesty

Doba plošného poklesu sazeb je nejspíš pryč. Úrokové indexy stagnují již 3 měsíce v řadě. V září startuje hlavní podzimní hypoteční sezona a banky nyní hledají nové způsoby, jak přitáhnout pozornost klientů, aniž by musely hýbat s úrokovou sazbou.

Zkušenosti s dohodou vlastníků o jiném přispívání na správu společných částí domu

Naše firma, jako profesionální předseda společenství vlastníků, vyšla vstříc potřebě společenství a navrhla jiný způsob přispívání na správu společných částí domu, než je obvykle používán a to podle spoluvlastnických podílů.

Dřevěná okna - vhodná do bytu i rodinného domu

Rekonstruujete byt nebo stavíte rodinný domek? Prvek, který významným způsobem ovlivní kvalitu exteriéru i interiéru, jsou okna – jejich konstrukce a použitý materiál.

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: Dobrý den, jak je to v případě když si jedna z rodin pořídí psa bez souhlasu ostatních nájemníků, nebo souhlas mít nemusí? Celý dotaz
Dotaz:  SVJ upravuje činnosti správy domu z hlediska provozního a technického (provoz, údržba, opravy.....). Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj