Výměna oken – povolení musíte mít vždy

Před zimou investuje velká část obyvatel do výměny oken. Hlavním důvodem je většinou úspora tepla, ale někdy hraje roli i estetika. Jak postupovat při výměně oken závisí na tom, jaký typ bytu vlastníte.


Můžete mít byt za a) v takzvaném osobním vlastnictví, tedy můžete být přímým vlastníkem bytu. Za b) můžete vlastnit družstevní podíl, být takzvaným nájemcem. Nebo za c) můžete být podnájemníkem, tedy si pronajímáte si byt od jeho přímého vlastníka.

Ani výměna oken v bytě, kterého jste přímým vlastníkem není možná bez svolení správce domu. O takové svolení musíte zažádat písemně. Žádost musí být podána na předepsaném formuláři. A následné svolení od správce domu musí obsahovat jeho vyjádření a souhlas. Pokud svolení získáte, musíte dále splnit ohlašovací povinnost danému stavebnímu úřadu. Měníte-li okna za větší, je třeba kromě ohlášení získat ještě stavební povolení.

Velmi podobný postup platí pro nájemníka v bytovém družstvu. O souhlas v takovém případě nežádáte správce domu, ale bytové družstvo. Jde-li o hromadnou výměnu oken v celém domě, její část může být hrazena z takzvaného družstevního fondu oprav. Celý proces však musí být schválen schůzí členů družstva, kde proběhne jednání o členění oken, jejich barvě, ale také například výběr firmy, která opravu uskuteční. Vypracuje plán financování oprav a jejich harmonogram.

Pokud jste pouhým podnájemníkem a byt vám doslova nepatří, většinou nemáte velký zájem investovat do „cizího majetku“. V případě, že se přece rozhodnete provést výměnu oken, je dobré domluvit se s vlastníkem bytu, aby obstaral veškeré potřebné náležitosti, viz. výše. Dále je pak nutné dohodnout se, zda vám pronajímatel náklady spojené s výměnou oken zaplatí či vám je strhne z nájmu.


DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Tepelná pohoda při minimálních nákladech

Hledáte efektivní a komfortní způsob vytápění pro Vaše bydlení? Podlahové topení je zárukou tepelné pohody v celém domě při minimálních pořizovacích nákladech. Kromě úspory energií svým uživatelům přináší celou řadu dalších výhod.        

Plastová okna

Výběr správných oken není radno podcenit. Správná okna by Vám měla být schopna zajistit potřebný komfort desítky let. Nároky zákazníků se stále zvyšují, okna musí mít dokonalou tepelnou izolaci a musí eliminovat okolní hluk.

Plovoucí způsob pokládky nebo pevné spojení s podkladem?

Není tomu tak dávno, kdy se výraz „plovoucí podlaha“ velmi často nesprávně používal v podstatě jako synonymum k laminátovým krytinám. Plovoucí podlaha však více než samotný materiál, který může být různý,

Krása dřeva zvýrazněná na podlaze

Kromě jiných předností je nespornou výhodou dřevěné podlahy její přirozená krása. Každá dřevěná palubka je svým způsobem originál, struktura s letokruhy a suky je jedinečná, neopakující se.

Pojištění majetku aneb jak se vyznat v nabídce

Povodeň, v našich končinách téměř každoroční záležitost. Stačí chvíle a Váš majetek může být nenávratně poničen a Vy musíte začít budovat Váš domov téměř od začátku. Stejně lehce může dojít k požáru či výbuchu.

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: Vážení, mám dotaz, který se týká plné moci. Zatím jsme ještě členové družstva. Představenstvo neuznává obecnou plnou moc, ve které je jen uvedeno, že: Celý dotaz
Dotaz: Musí být podpisy na písemné plné moci úředně ověřeny? Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj