Co vše jsou společné prostory?

Nájemníci i podnájemníci mají právo na využívání takzvaných společných prostor domu. O jaké prostory se jedná a jaké z  jejich užívání plynou povinnosti?


Jde hlavně o vchody, schodiště, chodby, balkóny, kočárkárny, kotelny, terasy, prádelny, sušárny, komíny, výměníky tepla, rozvody tepla, rozvody teplé a studené vody, kanalizace, plynu, elektřiny, vzduchotechniku, hromosvody, společné antény, výtahy, hromosvody, společné antény, a to i ty umístěné mimo dům, a další prostory. Nejčastěji jsou všechny uvedené a specifikované v domovním řádu. Stejně tak jako jejich užívání. Domovní řád nesmí být v rozporu s občanským zákoníkem. Práva a povinnosti spojené s jejich užíváním by také měly být uvedeny ve smlouvách s jednotlivými nájemníky.

Jednou z podmínek, které je třeba dodržovat při využívání společných prostor domu je například ta, že v nich je zakázáno skladovat hořlavé a jinak nebezpečné látky.
Nájemci jsou pak povinni zabezpečit své věci ve sklepních prostorách, aby předešli šíření hmyzu, hlodavců a podobně. Dále musí nájemníci umožnit přístup k měřičům při odečtech.

Společné prostory jako jsou chodby lze dobře využívat k inzerci a informování obyvatel domu. Na chodbách bývá vývěsní tabule, či nástěnka, kde je vyvěšen domovní řád, jeho nová ustanovení, dále také informace o úklidu a jiná inzerce.

Podrobnější vymezení práv a povinností souvisejících s užíváním společných prostor domu je specificky vymezeno v každém domovním řádě daného objektu. Nájemníkům i podnájemníkům nelze než doporučit pečlivé pročtení těchto informací.

DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Co vše jsou společné prostory?

Nájemníci i podnájemníci mají právo na využívání takzvaných společných prostor domu. O jaké prostory se jedná a jaké z  jejich užívání plynou povinnosti?

Nízkoenergetické domy na klíč

Plánujete koupi domku? A chtěli byste raději koupit starší domek k rekonstrukci, anebo vás více láká postavit si dům úplně nový? Výhodou nového domu je bezpochyby možnost vybudovat stavbu v

Proč je důležité čistit a dezinfikovat stoupací potrubí vzduchotechniky

Pokud od kolaudace domu nebyl technický stav stoupacího potrubí vzduchotechniky kontrolován, ani nebylo provedeno jeho čištění, nebo dezinfekce, tak je většinou STAV  POTRUBÍ  VZDUCHOTECHNIKY  Z  BEZPEČNOSTNÍHO HLEDISKA  ZCELA  NEVYHOVUJÍCÍ.

Dokonalé zateplení bytových domů systémem GIGATHERM

Zateplení, které odvádí ze zdí vlhkost, je tenké jen několik centimetrů, s izolačním účinkem lepším než 30cm vlny nebo polystyrenu, zajišťující v létě v domě příjemný chládek a v zimě obrovskou úsporu výdajů na vytápění, a to

POLENO VYČISTÍ A RUKAVICE OCHRÁNÍ

Krbová kamna doma vytvářejí nejen příjemné teplo, ale také kouzelnou atmosféru. Pohled na plápolající oheň uklidňuje a zútulňuje naše obydlí. Pokud si chceme této zimní romantiky užívat co nejčastěji, je dobré se o náš krb také řádně starat.

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: Dobrý den vážení, chtěl bych se vás zeptat, zda si může naše SVJ zvolit za nového předsedu SVJ (ten stávající odstupuje) člověka - majitele bytu a člena SVJ, který je v exekuci Celý dotaz
Dotaz: Dobrý den.Podlahová plocha našeho bytu je 140m2. Takových je v domě celkem 4. Bydlíme v domě, kde většina ostatních bytů má plochu 80m2. Je pravda to, že díky větším bytům se platí více? Člen výboru říká, že pak ... Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj