Pronájem družstevního bytu. Jak na to?

Vlastnictví bytu, který sami nemáte v úmyslu obývat, se stává možností pro přivýdělek. Z pronájmu může mít vlastník pravidelný měsíční příjem, stačí nalézt slušného nájemníka a sepsat nájemní smlouvu.


Jak je tomu ale, když jde o byt družstevní? V takovém případě je zde hned několik důležitých informací, u kterých je třeba dbát zvýšené pozornosti. Při pronajímání družstevního bytu platí doposud následující:

1.) Vlastníkem družstevního bytu nejste přímo vy, je jím bytové družstvo. Vy vlastníte pouze takzvaný družstevní podíl a jste tak sami v nájmu.

2.) Rozhodnete-li se jako nájemce přenechat svůj družstevní byt k užívání další osobě, tedy dále ho pronajímat, musíte sepsat smlouvu o podnájmu. A ani to nemůžete vykonat zcela sám a za vlastních podmínek.

3.) K uzavření smlouvy o podnájmu je nutné mít souhlas majitele nemovitosti. Tím je, jak už bylo řečeno, bytové družstvo. Forma takového souhlasu je dvojí: a) souhlas s předáním bytu do podnájmu na vymezenou dobu nebo souhlas s předáním bytu do podnájmu konkrétnímu podnájemníkovi.

4.)Tento souhlas by měl být sepsán písemně. Nejlépe by měl být obsažen přímo ve smlouvě o podnájmu. Ta, mimo jiných, standardních náležitostí jako je identifikace smluvních stran, předmět nájmu a jeho stav, výše nájemného, doba podnájmu, jeho začátek, podmínky k užívání bytu, odpovědnost za opravy a případné škody atd., musí obsahovat i stanovy daného bytového družstva. Právě ty totiž upravují podmínky, za kterých lze dát družstevní byt do podnájmu. Pokud tyto podmínky smlouva neobsahuje, může být tento fakt důvodem k výpovědi smlouvy.

5.) Z toho plyne další důležitý fakt. Jako podnájemník nejste nijak výrazně chráněn zákonem. Výpověď smlouvy o podnájmu může být podána bez udání důvodu. Výpovědní lhůtu si pak může nájemce určit libovolně. Pokud ji ve smlouvě ale nijak nevymezí, je standardní, tříměsíční. Pro výpověď smlouvy však nemusí udávat nájemce přesné důvody. Podnájemník v takovém případě nemá nárok na náhradní podnájem.

Od roku 2014 platí nový Občanský zákoník, který upravuje podmínky podnájmu následovně:
Pokud nájemce v bytě, který chce pronajímat, stále bydlí, nemusí mít ke smlouvě o podnájmu (k přijetí podnájemníka do bytu) souhlas bytového družstva. Pokud nájemce byt neobývá, musí postupovat jako nyní.


DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Kamery v bytových domech

Stát upřesňuje podmínky kamerových systémů v bytových domech. Kamerové systémy jsou budovány z důvodů bezpečnosti obyvatel v bytových domech. V nejednom případě jejich záznamy pomohly odhalit pachatele násilí v domech.

Nájem versus služebnost bytu

Pronajímáte byt? Jaké jsou přitom rozdíly mezi dlouhodobou nájemní smlouvu a zřízením věcného břemene v podobě služebnosti bytu? Jaký je právní rozdíl mezi služebností bytu a nájmem bytu? Jaká je ochrana majitele bytu a jaké jsou práva a záruky nájemce bytu v obou alternativách

Kamery v bytových domech

Stát upřesňuje podmínky kamerových systémů v bytových domech. Kamerové systémy jsou budovány z důvodů bezpečnosti obyvatel v bytových domech. V nejednom případě jejich záznamy pomohly odhalit pachatele násilí v domech.

Sousedské vztahy: co dělat když to nejde po dobrém?

Sousedy si vybírat nemůžeme. Ani ty, se kterými sousedí naše zahrady, ani ty, s nimiž bydlíme v jednom domě, dokonce i na stejném patře. Pokud se dají sousedské spory urovnat oboustrannou dohodou, je vše

Z čeho stavět? Co třeba z „písku“?

Poznejte proces výroby a určitě vyberete správný materiál. Léta strávené na písečné pláži – to je představa většiny Čechů o příjemně strávené dovolené. Sledovat děti stavějící své první architektonické pokusy jen

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: Dobrý den, máme bytový dům o čtyřech bytových jednotkách, bohužel majitelé se o dům odmítají starat a chovají se, že se jich to netýká. Celý dotaz
Dotaz: Dobrý den, zajímalo by mě, zda je potřeba projektová dokumentace a jaké další doklady jsou třeba a popř. jak by měla vypadat projektová dokumentace při rekonstrukci bytového jádra v družstevním bytě, ovšem svépomocí. ... Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj