Na co si dát v kupní smlouvě na nemovitost pozor

Doporučujeme věnovat mimořádně velkou pozornost návrhu kupní smlouvy nemovitosti. Ať již jde o návrh původního vlastníka nebo realitní kanceláře. Nový občanský zákon značně změnil pojem nemovitost. Zejména smlouva o prodeji vlastnického bytu má mnohá nečekaná úskalí.

Mj. plocha bytu se počítá jinak do konce roku 2013 a jinak od počátku roku 2014. Doporučujeme vždy vyhledat právní pomoc nebo pomoc naší firmy specializující se převody vlastnických práv i na převody družstevních podílů.

Vymezení nemovité věci

Příprava kupní smlouvy sebou nese několik nástrah, které mohou celý převod ohrozit či alespoň zpomalit. V tomto článku se budeme snažit některé nástrahy demaskovat a dát návod jak se jim vyhnout.

Zákon již nepoužívá pojem nemovitost, ale obecně hovoří o nemovité věci. Není však problém, pokud si ve smlouvě předmět koupě definujete jakkoliv, jen musí být pojmosloví konzistentní.

Zákon však zná i další pojmy, což může být matoucí. Bytem tak je prostorově oddělená část domu sloužící k bydlení, zatímco bytovou jednotkou nemovitá věc, která zahrnuje vedle bytu také podíl na společných částech domu. Právě v podílu se často může udělat chyba a je tedy vhodné zkontrolovat aktuální stav. Váš byt se sice nemusel změnit, ale pokud došlo ke sloučení bytů např. v jiném patře, změní se podíl na společných částech domu všech vlastníků.

Ve smlouvě stejně jako v návrhu na vklad změny vlastnického práva by tedy měl být předmět převodu definován přesně a shodně. Vyjděte vždy ze zápisu v katastru nemovitostí. Drobná chyba může vyústit například v průtahy v řízení a tím často ohrozit celou operaci, nebo zavdat příčinu dlouhému sporu.

Kupní cena
Kupní cena by měla být určena jasně a srozumitelně.

Někdy je vyjádřena nejen číslovou, ale i slovy, aby ji nemohl někdo upravit. To však zvyšuje důraz na pečlivost, neb je nutné při každé úpravě pamatovat na nutnost změny nejen čísla ale i textu, který se navíc objevuje často na několika místech. Je tedy možné doporučit, zejména u jednodušších smluv, raději jen jednu variantu.

Další věcí, která se může vymstít, je určení ceny závislé na nejasném faktoru. Např. u bytu, který je teprve ve výstavě anebo se upravuje je někdy cena určena podle počtu metrů čtvrceních. Rozloha bytu však může být ve výsledku odlišná, než se plánovalo a smlouva by na to měla pamatovat. Stalo se nám dokonce, že developer chtěl využít změnu přepočtu čtverečních metrů ve svůj prospěch (najednou začal započítávat i vnitřní příčky a sloupy, jak to předpokládá nový zákon a tím byt prodražil o stovky tisíc).

Nejpodstatnějším doporučením však je, že strany by měly využít advokátní či notářskou úchovu. Ta umožňuje bezpečnou výplatu kupní ceny až ve chvíli, kdy je skutečně vlastnictví převedeno či dokonce byt řádně předán (bez jakéhokoliv břemena).

Smluvní cena by také měla být hrazena bezhotovostní platbou. Limit na hotovostní platby je totiž od 1. prosince 2014 stanoven na 270 000,- Kč. Bezhotovostní platba je výhodná i tím, že se lépe prokazuje její uskutečnění.


DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Vytápění a rozúčtování tepla

Náklady na vytápění neustále rostou, a proto je důležité se zaměřit na snížení spotřeby tepla. Toho dosahují domy, které mají dokonale vyregulovanou otopnou soustavu, radiátory vybavené termostatickými

Pozor na obecní byty

V posledních patnácti letech se názjemníci začali vyhýbat soukromým pronajímatelům. Ti, co na to měli a mají, si raději své bydlení kupují. A ti ostatní si vyměňovali, pokud to jen šlo, byty v soukromých domech za  

Financování vlastního bydlení aneb životní investice

Máte v plánu si pořídit svůj vlastní byt, který vám bude říkat Pane nebo Paní?  Je to váš první byt, který si chcete pořídit? Přinášíme vám stručný návod, jak postupovat a na co všechno si dát pozor.

Náležitosti kupní smlouvy na byt a nebytovou jednotku

Kupní smlouva na byt nebo nebytovou jednotku má svá specifika a musí v ní být uvedeny náležitosti, které u jiných smluv nenajdete. Při koupi nebo prodeji nemovitosti lze buď využít služeb realitní kanceláře, nebo řešit

Svět dokonalých oken a dveří dokořán

Svět dokonalých oken a dveří dokořán. Firma A-OKNA s.r.o. je ryze českou společností, zabývající se výrobou plastových oken a dveří. Doplňkovým výrobním programem jsou také tvarově a konstrukčně

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: Dobrý den, prosím o odpověď na tuto otázku:1) při převodu bytů do osobního vlastnictví náš předseda JUDr.Václav Uhlíř vybral zálohu, ale dosud nevyúčtoval ani korunu. Nejhorší na tom je to, že to vůbec neprošlo ... Celý dotaz
Dotaz: Dobrý den, ve vyúčtování za rok 2018 předchozí roky byla studená voda rozúčtována následujícím způsobem - naměřené jednotky v bytě na instalovaném vodoměru platba za plochu.  Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj