Návrh na vklad vlastnického práva při prodeji nemovitosti

Jak správně podat návrh na vklad vlastnického práva při prodeji nebo daru nemovitosti? Podle nové legislativy dochází k podstatným změnám i ve formální stránce návrhů na vklady vlastnictví nemovitostí. Jaké jsou formální náležitosti zápisu vlastnického práva do katastru nemovitostí?

Které osoby jsou oprávněné podat návrh náležitosti zápisu vlastnického práva do katastru nemovitostí? Jak a kým se podepisují návrhy na vklad nemovitosti do katastru nemovitostí?

Prodáváte nebo darujete dům, byt, pozemek nebo jinou nemovitou věc, která je evidována v katastru nemovitostí a chcete docílit „přepisu“ vlastnického práva ve váš prospěch?

K realizaci výše uvedeného musíte učinit dva kroky. Vedle samotného uzavření kupní nebo darovací smlouvy je nutno ještě podat návrh na příslušný katastr nemovitostí na předepsaném formuláři
(k nalezení na http://nv.cuzk.cz/Web/Uvod.aspx).

K tomu, abyste formulář vyplnili správně, musíte být obeznámeni se základními pojmy formuláře:
(i) účastník řízení, (ii) navrhovatel a (ii) zástupce.

Účastník – je každý, komu v rámci daného smluvního vztahu vznikají, zanikají nebo se mění práva k dané nemovité věci. V případě prodeje nemovitosti to tedy bude prodávající a kupující. Pokud se bude jednat o dar nemovitosti, bude to dárce a obdarovaný. Pokud je na straně prodávajících, kupujících, dárců nebo obdarovaných více osob, bude nutné do formuláře vyplnit všechny tyto osoby.

Navrhovatel – je účastník řízení, který vyplňuje formulář a posléze podává návrh na vklad práva do katastru nemovitostí. Zákon nespecifikuje, kdo musí být navrhovatel, ale v zásadě se může jednat o kteréhokoli účastníka nebo všechny účastníky najednou. Často se doporučuje, aby se jednalo o účastníky všechny, aby se zamezilo jakýmkoli „překvapením“ ze strany jednotlivých účastníků v rámci vkladového řízení.

Zástupce – je zástupce navrhovatele a typicky se bude jednat o advokáta / advokátku, která bude provádět úschovu částky kupní ceny za nemovitost. Zástupce ale může být i jiná osoba. Pozor! Nejedná se o účastníka řízení a tudíž se osoba zástupce do kolonky „účastníci řízení“ nevyplňuje, ale vyplní se do kolonky pro „zástupce“.

Návrh na vklad práva do katastru nemovitostí podepisuje navrhovatel. Podpis nemusí být úředně ověřen. Pokud návrh na vklad ovšem za navrhovatele podává zástupce, musí být podpis navrhovatele na plné moci pro zástupce ověřen úředně. Doporučujeme také vždy doplnit kontaktní telefon a email, aby se komunikace s úřadem zjednodušila.


DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Přeměna právní formy Bytového družstva na obecné Družstvo

Po převodu všech jednotek bytového družstva do vlastnictví jeho členů, zůstaly v majetku družstva nebytové jednotky pronajímané osobám, které nejsou členy družstva. 

Izolace LUPOTHERM 3cm izoluje lépe než 30cm vlny

Lupotherm je revoluční izolace, která se rozhodla nerespektovat větu: 'čím větší tloušťka, tím lepší izolační schopnost', omílanou v poslední době stále dokola výrobci konvenčních izolací, aby jejich materiály šly více na odbyt.

Myslete do budoucna a pořiďte si vysoce kvalitní okna

Společnost JKT OKNA Olomouc s.r.o. má dlouholeté zkušenosti s výrobou, prodejem a montáží převážně plastových oken a dveří vyrobených výhradně v ČR. Svým zákazníkům jsme schopni nabídnout 100% servis, poradenství

Pojištění domácnosti - na co si dát pozor

Smlouva o pojištění domácnosti má mnohá úskalí, na která v článku upozorňujeme. Jde jak o dobrou přípravu smlouvy s rozmyšlením skutečných potřeb pojištění, tak i pojistných rizik.

Nájem versus služebnost bytu

Pronajímáte byt? Jaké jsou přitom rozdíly mezi dlouhodobou nájemní smlouvu a zřízením věcného břemene v podobě služebnosti bytu? Jaký je právní rozdíl mezi služebností bytu a nájmem bytu? Jaká je ochrana majitele bytu a jaké jsou práva a záruky nájemce bytu v obou alternativách

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: Prosím o informaci o postupu v případě, že z pětičlenného představenstva BD odstoupí z funkce předseda a dva členové představenstva. Náhradníci nejsou zvoleni. Jsou zbývající dva členové schopni řídit družstvo nebo by ... Celý dotaz
Dotaz: Dobrý den, chce se zeptat, jestli je možné zvýšit částku do tzv. Fondu oprav z nynějších 30 Kč/m2 na 100 Kč/m2. Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj