Koupě bytu-praktické tipy, které ve smlouvě nenajdete...

Další článek o koupi družstevního nebo vlastnického bytu se rámcově zaměřuje zejména na otázky vnitřního chodu bytového družstva nebo společenství vlastníků. Upozorňuje na velmi důležité právní a ekonomické záležitosti, které jsou podstatné pro budoucí spokojené užívání

  kupovaného bytu v kolektivu družstevníků nebo vlastníků. Snažíme se informacemi předcházet budoucím nemilým překvapením po koupi bytu.

Zájemci o koupi bytu často spoléhají pouze na informace, které jim podá realitní kancelář nebo vlastník nemovitosti. Prodávající, ani realitní kancelář však často nemají zájem některé informace s potenciálním kupujícím sdílet a ten by si je tak měl sám vyžádat či ověřit. Níže naleznete pár otázek, na které je dobré znát odpověď před samotným rozhodnutím, zda koupi uskutečnit či nikoli.

1. Technický stav bytu a domu

Vedle stavu samotného bytu je vhodné se dobře seznámit i s celkovým stavem domu (výtah, stoupačky, rozvody, sklepy, společné postory).

2. Právní stav bytu a domu

Nespoléhat se na realitní kancelář a zajistit si odborníka, který ověří právní stav kupované nemovitosti (vlastnické právo, věcná břemena, nájem, zástavní právo atd.).
Vedle tohoto je zcela klíčové nastavení smluvních vztahů s prodávajícím a rovněž i v extrémním případě Vaše možnost kupní smlouvu zrušit. Klíčové je správně nastavit výplatu kupní ceny, aby měl kupující záruku, že mu prodávající s penězi nikam „neuteče“.

3. Družstevní byt – zkontrolovat poměry v družstvu

Zjistit, jaká práva a povinnosti mně jako družstevníkovi stanovy přiznávají. Mohu byt podnajmout bez svolení družstva? Musím družstvu za podnájem bytu něco platit? Jaké další povinnosti vůči družstvu mám?
Lze spojit s celkovou právní prověrkou družstevního bytu.

4. Byt do osobního vlastnictví – zkontrolovat majetkové poměry v domě

Jak vysoký příspěvek musím společenství vlastníků jednotek každý měsíc odvádět? Kdo vlastní ostatní byty v domě? Budu moci svým hlasem správu domu ovlivnit?

5. Zjistit si maximum informací o životě v domě a jeho okolí

Důvod, proč byt majitel prodává, vztahy v domě, skladbu obyvatel v domě, případné problémy, které obyvatele domu tíží, plány na výstavbu v okolí domu.

6. Zjistit informace o dluzích, které váznou na bytě / domě

Případné nedoplatky do fondu oprav, daňové nedoplatky, exekuce na majitele a další nepříjemnosti, které mohou nového majitele nemile překvapit. Jak informace získat?
Od advokáta nebo technika, přímo od prodávajícího, neformálním oslovením jiného obyvatele domu nebo dokonce od členů výboru DV či orgánu drusžtva (problematičtější, protože ochota sdělovat interní informace nemusí být moc velká). Lze si rovněž od prodávajícího vyžádat zápisy ze schůzí v domě, nebo ověřit veřejné zdroje.
Takto lze ve výčtu pokračovat dále. Výše uvedené ale považujeme za klíčové, tak šťastnou ruku při pořizování bytu...:). Pokud si nebudete vědět rady, na dostupnyadvokat.cz Vám vždy rádi poradíme.


DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Systém MICHNO od HPI-CZ za akční cenu

Sádrokartonové desky teď namontujete systémem MICHNO od HPI-CZ za akční cenu. Vyhnout se montáži složité kovové konstrukce pro uchycení sádrokartonu a jiných desek umožňuje chytrý MICHNO SYSTEM od společnosti HPI-CZ.

Nová výzva NZÚ pro bytové domy odstartovala

Nová výzva NZU pro bytové domy odstartovala. Jaké jsou zkušenosti s žádostmi a proplácením?S nástupem nového roku se o slovo opět hlásí dotační program Nová zelená úsporám.

Profesionální předseda SVJ v Praze

Patříte také mezi Společenství vlastníků jednotek (SVJ), která se dlouhodobě potýkají s různými problémy ohledně volby členů, nebo obsazením funkce předsedy?  Míváte ve vašem SVJ potíže s efektivním hospodařením a nedokážete dlouhodobě plánovat stabilní rozpočty? Dělají vám starosti možné škody způsobené třetím stranám následkem vašeho špatného vedení SVJ? Nemějte obavy. Pražská společnost PPM, a.s. za vás vše profesionálně, snadno a rychle vyřeší.

Volba prostoru při rekonstrukci kuchyně

Opět se vracíme, v rámci možností, k velké kuchyni. Bývala ale doba, kdy byl kuchyni vyhrazen ten nejmenší prostor v bytě. Bylo to hlavně z úsporných důvodů, proto většina rodin hledala obytné prostory na úkor kuchyně.

Správná péče o dřevěné podlahy

Správná péče o dřevěné podlahy, od běžného čištění až po renovaci. Při rozhodování o volbě podlahové krytiny by se kormě ceny a vzhledu měly posuzovat její užitné vlastnosti včetně náročnosti čištění a dlouhodobé údržby.

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: Máme bytové družstvo 6 bytů, o celkové ploše 510 metrů. Chtěl jsem se zeptat, když máme členskou schůzi a máme hlasovat, podle čeho se bere váha hlasu? Celý dotaz
Dotaz: Koupila jsem družstevní byt. Jsem 50 let vdaná, manžel je v současné době přechodně v zahraničí. Na kupní smlouvě nefiguruje jeho jméno jako spoluvlastníka. Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj