Profesionální výkon funkce předsedy výboru společenství

Novinkou ve výkonu funkce ve statutárních orgánech společenství vlastníků je od počátku roku 2014 zákonná možnost výkonu funkce odbornou firmou. Podnětem je postupující nezájem členů společenství o práci ve statutárním orgánu společenství.

Důvod lze shledat zejména v odborně náročné práci statutárního orgánu vlastníky jednotek, kteří mají své, často vyčerpávající, zaměstnání. Přitom společenství vlastníků je zvláštní firma k řízení společného bydlení v bytovém domu.

Zkušenosti s profesionálním výkonem funkce předsedy nebo člena výboru společenství.

V průběhu činnosti společenství vlastníků se setkáváme s  případy nezájmu, případně obavou členů společenství (vlastníků jednotek) o řádný výkon funkce statutárního orgánu, který je nyní po všech stránkách odborně náročný.  Na tyto případy již pamatuje nový Občanský zákoník, který neomezuje členství ve statutárním orgánu společenství na jeho člena, ani na jinou fyzickou osobu. Doporučujeme výkon funkce odbornou firmou, obdobně jako zajišťování správy domu smluvním správcem. Výhodou tohoto výkonu funkce je zejména kvalifikovaný kolektiv pracovníků s možností se v případě potřeby zastoupit. Při odměňování výkonu funkce nevzniká další náklad na mzdovou agendu a zákonné odvody daně, zdravotního a sociálního pojištění, které jinak významně navyšuje odměnu pro statutární orgán. Další výhodou je, že profesionální firma je pojištěna proti způsobené škodě při výkonu funkce statutárního orgánu a společenství tak nemusí přispívat na pojištění statutárního orgánu.
V průběhu roku 2015 jsme získali zkušenosti s profesionálním výkonem funkce předsedy společenství vlastníků odbornou firmou. Při přebírání výkonu funkce u déle existujícího společenství se ukázala mj. nutnost vyřešit některé dosud přetrvávající problémy ve společenství, případně ve správě domu. Po volbě do funkce předsedy začínajícího společenství, jde zejména o nastavení optimálních vztahů společenství se smluvním správcem. Zde je velkou výhodou, že předseda společenství je profesionální firma, která požaduje po správní firmě řádné vedení provozně-technických, organizačních a zejména finančních evidencí. Se složitější správou domu pro vlastníky jednotek si stále mnohé správní firmy neumějí poradit tak, jako se správou domu pro bytové družstvo.
Pro společenství vlastníků je výhodou, že jejich zájmy a povinnosti, uložené mnoha legislativními předpisy, zajišťuje profesionální odborná firma.

autor: Martin Halík

DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Větrání, větrání, to nám hrůzu nahání

Spánek je ta nejsladší věc na světě, říká se v jedné pohádce. Ale ne vždy. „Jako bych celou noc makal v kamenolomu. Jsem celý rozlámaný a to jsem spal skoro osm hodin“, slýcháme často. A pak následuje diskuze

Jednoduchý HPI – UNI profil ochrání zateplovací systém...

Na trhu jedinečný profil HPI - UNI zajistí pevné, pružné a trvale vodotěsné připojení tepelně izolačního systému k parapetním plechům variant „L“ i „U“. Jednoduchý HPI – UNI profil ochrání zateplovací systém před degradací zevnitř.

Příspěvek na bydlení. Kdo má na něj nárok?

Říká se, že nejvíce peněz utratíme za jídlo. V poslední době se však čím dál tím výraznější položkou v rodinném rozpočtu stává samotné bydlení. Ať už je to placení nájmů, nebo stále se zvyšující se zálohy na energie.

BESTLIFT…ty nejlepší služby ve výtahové technice

Ten výtah už zase nejede!!! Co si ta servisní firma o sobě myslí? A víte vy, jaké jsou vaše povinnosti, jako provozovatele výtahu? Buďte v bezpečí ve výtahu, i před případným soudním sporem!

Nová zelená úsporám. Vyznáte se v dotacích?

Již od 12. srpna mají lidé možnost žádat ve druhém kole o příspěvky na ekologické bydlení v programu Nová zelená úsporám. Stát se totiž rozhodl podpořit ochranu životního prostředí a uvolnil tak na nízkoenergetické

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: Dobrý den, můžete nám prosím poradit? V našem bytovém družstvu došlo v loňském roce k úmrtí člena družstva, členský podíl přešel na dědice, který letos členský podíl prodal. Celý dotaz
Dotaz: Dobrý den, ráda bych se zeptala. S manželem máme společný dům, společné jmění manželů a zatím stále platíme úvěr na dům - do konce splacení zbývá ještě 6 let. Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj