Družstevní podíl v SJM nebo podílovém vlastnictví manželů

Po vysvětlení zákonných náležitostí variant vlastnictví družstevního podílu v předcházejícím článku, se věnujeme doporučení praktických postupů družstva při převodech družstevního podílu.

Jde o významné nakládání s družstevním majetkem, jemuž musí statutární orgán družstva věnovat zvýšenou pozornost.

Družstevní podíl je převáděn na samostatnou osobu
Družstvo musí trvat a tom, aby oba převádějící manželé byli uvedeni na smlouvě o převodu, a doporučujeme podepsání ověřenými podpisy. Ověřený podpis nabyvatele podílu by měl být samozřejmostí. Družstvo by mělo požádat nabyvatele podílu o informaci, zda je ve stavu manželském, a jeho prohlášení uvést při potvrzení o převzetí smlouvy o převodu družstevního podílu. Pokud nabyvatel uvede manželský stav, doporučujeme následující postup.

Družstevní podíl je převáděn na manžele
Pokud jsou jako nabyvatelé vedeni oba manželé bez dalšího upřesnění, nebo je uvedeno nabytí podílu do SJM manželů, zaeviduje družstvo společné členství manželů v družstvu.
Pokud je uvedeno nabytí družstevní podílu do spoluvlastnictví manželů, je podstatné, zda družstvo nemá ve svých stanovách vyloučenu možnost nabytí družstevního podílu do spoluvlastnictví. Jestliže tomu tak je, doporučujeme smlouvu o převodu družstevního podílu nepřijmout pro zásadní rozpor se stanovami družstva.
Pokud je uvedeno nabytí družstevní podílu do vlastnictví pouze jednoho z manželů, měl by být družstvu současně předložen dokument o rozdělení nebo zúžení SJM. Poté družstvo zaeviduje pouze jednoho z manželů členem družstva, ale nájemní smlouva na družstevní byt bude vystavena na oba manžele.
Závěrem doporučujeme statutárním orgánům družstva překontrolovat svoji evidenci členství manželů v družstvu. Jsou časté případy, kdy družstevní podíl nabyl člen družstva před uzavřením manželství. V tom případě je samostatným členem družstva, i když manželé jsou společnými nájemci družstevního bytu. Výše uvedené varianty členství manželů mají zásadní vliv nejen na převody družstevních podílů, ale zejména při převodech družstevních bytů do vlastnictví. Způsob prověření členství používáme jako firma Obyvatelé-Servis s.r.o. při převodech družstevních bytů do vlastnictví.

pro Obyvatelé.cz napsal Jan Halík

DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Zájem o úvěry na opravy domů neklesá

V uplynulých dvou letech byl zájem vlastníků o opravy bytových domů podporován masivní státní dotační politikou. Řada bytových družstev a SVJ využila jedinečné možnosti, kterou jim nabídl Program Zelená úsporám

Dřevěná okna Robenek - kvalita uvnitř i navenek

Letní měsíce jsou oficiálně za námi, s příchodem podzimu začala topná sezona a tím i snaha o nejefektivnější zateplení domů. Úspora energie je v této roční době hlavním tématem ve všech domácnostech, nejen v ČR.

Vystoupení zástupce naší firmy na semináři firmy Starlit s.r.o. ve věci legislativy správy domů

Společnost Starlit s.r.o. patří k největším dodavatelů softwarových řešení pro správce nemovitostí, tj. BD, SVJ, RK, městské úřady.

Náležitosti kupní smlouvy na byt a nebytovou jednotku

Kupní smlouva na byt nebo nebytovou jednotku má svá specifika a musí v ní být uvedeny náležitosti, které u jiných smluv nenajdete. Při koupi nebo prodeji nemovitosti lze buď využít služeb realitní kanceláře, nebo řešit

POLENO VYČISTÍ A RUKAVICE OCHRÁNÍ

Krbová kamna doma vytvářejí nejen příjemné teplo, ale také kouzelnou atmosféru. Pohled na plápolající oheň uklidňuje a zútulňuje naše obydlí. Pokud si chceme této zimní romantiky užívat co nejčastěji, je dobré se o náš krb také řádně starat.

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: Dobrý den, jako malé BD přemýšlíme o profesionálním předsedovi. Chtěl jsem se zeptat, zda působíte i v Brně a zda můžete v kostce naznačit, jak se to dělá? Celý dotaz
Dotaz: Jsem předsedkyní výboru SVJ a kontrolní komise po mě neustále něco vyžaduje, včetně prvotních dokladů účetnictví. Jaké má tedy vlastně kontrolní orgán u SVJ pravomoci? Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj