Kouření v bytě a domě

Jak bránit nerušené bydlení proti obtěžování sousedy. Jde o sousedské problémy ve všech typech bydlení – vlastnické, nájemní družstevní. Jednodušší obrana je v nájemním a družstevním bydlení, kde nerušené užívání bytu musí zajistit vlastník domu nebo družstvo.

 Oba mají dostatečné nástroje k tomu, aby nerušené bydlení svým uživatelům bytů zajistili.

Narůstá počet stížností na vlastníky bytů či nájemce, kteří zamořují své sousedství kouřem z cigaret či v létě z grilů a obdobných zařízení. Přibývá však i neoprávněných udání, které obtěžují řádné uživatele svého majetku. Jak z tyto sousedské spory řešit a co na to říká zákon?

Zákon stanoví, že vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání. To se vztahuje jak na byty v osobním vlastnictví, tak na družstevní byty, či byty pronajaté na základě nájemní smlouvy.

Co to však v praxi znamená? Nemohu si snad na balkóně zapálit cigaretu nebo v krásný pozdně letní den ugrilovat na terase několik porcí krkovice?

Například u grilování je důležitá přiměřenost místním poměrům. V letních měsících je běžné, že občas někdo griluje a tak nelze většinou mluvit o nepřiměřenosti. Pokud by však někdo griloval neustále, každý den a odváděl pach spáleného masa svým sousedům do oken, žaloba by měla být úspěšná. Krajské hygienické stanice však od případů kouření nebo grilování na balkónech dávají ruce pryč.

Odborníci tak vždy preferují dohodu mezi sousedy. Pokud by se však situace po domluvě nezlepšila, nezbyde než podat žalobu na zdržení se rušivého jednání. Žalobce by zde musel prokázat, že mu např. soused kuřák podstatně omezuje obvyklé užívání jeho bytu. To by patrně nedokázal, pokud si soused občas na balkóně vykouří cigaretu nebo viržinko. Pokud by však soused kouřil takovým způsobem, že by pach kouře byl často přítomný i v bytě postiženého souseda, mohl by určitě uspět. Takový případ také nedávno advokáti na našem webu řešili.

Ještě jednu páku má nájemník, který může použít ustanovení své nájemní smlouvy i zákona. Může naléhat na svého pronajímatele, aby mu umožnil řádný výkon nájemních práv. Jinak by mohl z bytu odejít či požádat o slevu z nájemného.

Pokud by soused i po verdiktu soudu dále imise vypouštěl, může obdržet postupně několik pokut v řádu desítek tisíc korun.

Žalobu se lze samozřejmě domáhat, aby nikdo nad míru nekouřil ve společných prostorách bytového domu. Zákaz kouření zde navíc může upravovat domovní řád, který je nově povinnou součástí stanov společenství vlastníků jednotek. Porušování domovního řádu může za určitých okolností vést i k výpovědi nájemní smlouvy.


DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Renovace požárního odvětrání v panelových domech

Požární odvětrání je prvkem požární ochrany obyvatel a majetku. Slouží k odvodu kouře z budovy v případě požáru, jenž je hlavní příčinou ztrát na životech při neštěstích, která nelze nikdy zcela vyloučit. Většina

Získejte prostor. Propojte obývák s kuchyní

Začíná vám být váš panelákový byt příliš malý? Nechcete jej, nebo z jakéhokoli důvodu nemůžete vyměnit za prostorný domek? I pro vás existuje řešení jak bydlení provzdušnit, opticky zvětšit a ještě u toho

KUPNÍ SMLOUVA NA NEMOVITOST: SMLUVNÍ ZÁRUKY

Příprava kupní smlouvy na prodej bytu či domu sebou nese několik nástrah, které mohou celý převod ohrozit či alespoň zpomalit. V tomto seriálu o kupní smlouvě se snažíme tyto nástrahy demaskovat a dát 

Stavba domu na klíč

Mezi služby poskytované naší stavební firmou patří především generální dodávky staveb, stavby rodinných domů na klíč, rekonstrukce objektů, rekonstrukce bytů, opravy a renovace fasád a další stavební činnost.

Financování vlastního bydlení aneb životní investice

Máte v plánu si pořídit svůj vlastní byt, který vám bude říkat Pane nebo Paní?  Je to váš první byt, který si chcete pořídit? Přinášíme vám stručný návod, jak postupovat a na co všechno si dát pozor.

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: Dobrý den vážení, chtěl bych se vás zeptat, zda je možné naše stávající SVJ, které se skládá ze dvou vchodů (každý vchod má 21 bytů v osobním vlastnictví - vlastníci těchto bytů jsou členy stávajícího SVJ). Celý dotaz
Dotaz: Dobrý den, rád bych se zeptal na takovouto věc: vlastníme byt v bytovém domě o 8 bytových jednotkách. Kromě nás zde vlastní jeden byt ještě starší manželé a zbytek (tj. 6 bytů) patří dalším manželům. V katastru ... Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj