Kupní smlouva na nemovitost

Stále se objevuje mnoho případů kupních smluv na nemovitosti, které jsou vypracovány ve skrytý (a často vážný) neprospěch jedné ze stran. Proto důrazně doporučujeme každému, kdo obdrží návrh smlouvy na svoji

prodávanou nebo kupovanou nemovitost, její důkladnou kontrolu odborníkem. Většinou se prodej nebo koupě nemovitosti odehraje jednou za život a proto je třeba, aby tento obchodní případ byl zdařilý od začátku až do konce. Je třeba mít na paměti, že často ukončení takového obchodního případu se posune až na dobu po vystěhování nebo nastěhování do bytu nebo domu, kdy vzniknou nečekané problémy.

Nedávno jsme řešili docela smutný příběh naší klientky, paní Hany. Ta se rozhodla koupit malý domek na venkově. Spolehla se na tvrzení realitní kanceláře, což jí stálo 250 000 Kč. Paní Hana totiž udělala zásadní chybu, nenechala si kupní smlouvu na nemovitost předem zkontrolovat svým advokátem.

Naše služba kontrola kupní smlouvy na nemovitost obvykle stojí zhruba jedno až dvě promile z kupní ceny nemovitosti, za odvedenou práci Vám osobně odpovídáme a jsme pojištěni proti vlastním chybám.

Celý problém paní Hany se týkal vzlínání vlhkosti ze základů domu. Paní Hana podmínila koupi domu tím, že prodávající vady na své náklady odstraní. Zapomněla ovšem na to nejpodstatnější, neověřila si, zda je tento závazek prodávajícího skutečně ošetřen v kupní smlouvě.

Veškerou dokumentaci ke koupi domu připravovala pro paní Hanu realitní kancelář. Realitní makléř ji ostatně několikrát ústně ujistil, že právní dokumentace obsahuje vše potřebné, a že je pro ni koupě domu „zcela bezpečná“ a že stačí „jen podepsat“. Jenže to tak nebylo, o čemž se paní Hana přesvědčila, když dům po koupi převzala a marně na prodávajícím požadovala, aby splnil to, co slíbil. Tedy na své náklady provedl hydroizolaci místa, kde voda vzlínala.

Paní Hana se obrátila na nás, abychom její nárok vůči prodávajícímu vymohli. Když jsme za paní Hanu sepsali písemnou výzvu, aby prodávající splnil, co slíbil, prodávající jen suše konstatoval, že si na podobnou dohodu nepamatuje. Kupní smlouva navíc obsahovala klauzuli, že paní Hana kupuje dům bez jakýchkoliv vad, a že se o tom na místě přesvědčila. Obrátili jsme se rovněž na realitní kancelář, která ovšem nechtěla přiznat svou chybu a její zástupce jen tvrdošíjně opakoval, že makléř nepochybil a kupní smlouva obsahovala vše potřebné. Žádná písemná dokumentace neexistovala, jen ústní dohody.

Za takové situace jsme paní Haně nemohli doporučit, aby svůj nárok na prodávajícím vymáhala soudní cestou, protože by toto nebyla schopna prokázat, soud by prohrála a navíc by nesla náklady řízení před soudem.

Zbyla tak pouze pachuť, vyšší náklady na pořízení nemovitosti a pro paní Hanu také ponaučení v tom smyslu, že pokud někdo kupuje nemovitosti a investuje své životní náklady, měl by si nechat zkontrolovat smluvní dokumentaci od advokáta, který pracuje pouze pro něj.


DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Systém MICHNO od HPI-CZ za akční cenu

Sádrokartonové desky teď namontujete systémem MICHNO od HPI-CZ za akční cenu. Vyhnout se montáži složité kovové konstrukce pro uchycení sádrokartonu a jiných desek umožňuje chytrý MICHNO SYSTEM od společnosti HPI-CZ.

Převody bytů a dům jako celek

Před převáděním bytů do vlastnictví je nutno vypracovat Prohlášení, kterým se dům rozdělí na bytové a nebytové jednotky a určí se společné prostory. Z naší praxe vypracovávání Prohlášení zjišťujeme problémy v domech, které mají několik vchodů se samostatnými čísly popisnými.

Regenerace panelových a bytových domů

Společnost EUROTHERM – CZ s.r.o. vznikla v roce 2003 a je nástupnickou společností sdružení fyzických osob s názvem KDK eko IZOL, které působí na českém trhu od roku 1995. Společnost má dlouholeté zkušenosti,

Netopte pánu bohu do oken, zateplete strop a ušetřete!

Teplo stoupá vzhůru, a tak kromě oken jsou právě střechy místem, kudy letí nejvíce peněz do oblak. Je to až polovina veškerého tepla. Každý majitel domu by určitě rád znal způsob, jak ušetřit až 30% nákladů za topení.

Nová protipožární řešení při aplikaci ETICS

Snaha o stále vyšší požární bezpečnost staveb se promítá také do upřesňování požadavků na vlastnosti aplikovaných ETICS u rekonstrukcí i novostaveb. Požadavky na požární bezpečnost staveb jsou stanoveny

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: Dobrý den, prosím o odpověď na tuto otázku:1) při převodu bytů do osobního vlastnictví náš předseda JUDr.Václav Uhlíř vybral zálohu, ale dosud nevyúčtoval ani korunu. Nejhorší na tom je to, že to vůbec neprošlo ... Celý dotaz
Dotaz: Obecní úřad nám hodlá prodat byty do osobního vlastnictví. Jakou správní jednotku máme vytvořit? Bytovka má 4 byty a budou 4 vlastníci. K vytvoření SVJ se uvádí minimálně 5 bytových jednotek. Nechceme vytvořit bytové ... Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj