NÁJEM BYTU A ENERGETICKÉ ŠTÍTKY

Energetické štítky, průkazy energetické náročnosti budov. To jsou výrazy, se kterými se setkávají prodávající nebo kupující bytů ve vlastnictví, nebo domů. V článku se dozvíte, na koho se legislativní předpis vztahuje a za jakých podmínek.

Vždy jde o povinnost majitele nemovitosti (např. bytové jednotky) předložit Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB), který vychází z jejího stavebně- konstrukčního stavu.

Setkáváme se stále častěji s dotazy na tzv. energetické štítky budov. Např. pan Zdeněk nedávno převáděl malý domek a bál se, že bude muset platit tisíce až desetitisíce za „úřední papír“. Poradili jsme mu, že nemusí. Jak je to však obecně s povinností opatřit energetický štítek budovy? Jak se to dotkne nájmů bytů od nového roku 2016?

Majitelé nemovitostí by skutečně měly opatřit své domy průkazem energetické náročnosti, tzv. energetickým štítkem. Ten bude mít časem pozitivní dopad zejména u dobře provedených a zateplených nemovitostí. Může zvýšit důvěryhodnost prodejce či pronajímatele a nepřímo i zhodnotit majetek.

Dnes jsou však zatím s „nálepkováním“ starosti. Kdo by tedy měl průkaz opatřit? Musí ho zmiňovat nájemní smlouva?

Energetické štítky musí zajistit každý majitel domu a nově tuto povinnost bude mít i pronajímatel a měla by v určitých případech být zanesena v nájemní smlouvě. K tomuto pravidlu však existuje mnoho výjimek.

Průkaz energetické náročnosti tedy není nutný, pokud jde o:

  • budovu postavenou před rokem 1947, která od doby kolaudace neprošla žádnou větší rekonstrukcí (např. zateplení, nová fasáda).
  • budovu s celkovou energeticky vztažnou plochou menší než 50 m²,
  • stavbu pro rodinnou rekreaci (např. chaty, pokud jsou užívány jen část roku a jejichž odhadovaná spotřeba energie je menší než 25 % roční spotřeby energie při celoročním užívání)
  • památkovou budovu
  • průmyslovou nebo zemědělskou budovu s roční spotřebou do 700 GJ
  • budovu určenou pro bohoslužby a náboženské účely.

Jak je to však s povinností pronajímatele? Od 1.1.2016 v případě uzavření nájemní smlouvy prostřednictvím zprostředkovatele (typicky realitní kanceláře) musí nájemci předat grafickou část průkazu. Zprostředkovatel prodeje nebo právě i nájmu bytu uvádí klasifikační třídu povinně i v inzerci.

Majitelé velkých domů a administrativních budov si tedy průkaz energetické náročnosti plošně a povinně opatřovat nemusí. Nepotřebují ho do chvíle, než se bude některá z jednotek domu (typicky byt) prodávat (případně pronajímat přes zprostředkovatele). Pak už průkaz nezbytný je.

Jak průkaz ve velkém domě získat? Vlastník bytu musí písemně vyzvat společenství vlastníků jednotek o vystavění ověřené kopie průkazu na dům. Když ho ani po písemné žádosti neobdrží, může průkaz energetické náročnosti nahradit vyúčtováním dodávek energií za poslední tři roky, ale než majitel bytu průkaz dostane, musí v případných inzerátech, kde byt nabízí k prodeji, uvádět nejhorší energetickou třídu G.

Pan Zdeněk nakonec štítek nepotřeboval, jelikož jeho domek byl z třicátých let 20. století. Máte však Vy vše v pořádku?


DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Rozúčtování tepla nově, ale spravedlivě?

Naše poradenská praxe ukazuje, že řádné rozúčtování tepla působí v bytových družstvech a společenství vlastníků neustálé problémy. Uvádíme, jaké změny přináší v rozúčtování tepla nová vyhláška.

Nová zelená úsporám. Vyznáte se v dotacích?

Již od 12. srpna mají lidé možnost žádat ve druhém kole o příspěvky na ekologické bydlení v programu Nová zelená úsporám. Stát se totiž rozhodl podpořit ochranu životního prostředí a uvolnil tak na nízkoenergetické

Požární ochrana v bytových domech

Povinnosti právnických a podnikajících fyzických osob jsou diferencovány podle míry požárního nebezpečí provozovaných činností. Dle zákona o požární ochraně se tedy provozované činnosti člení na činnosti:

Lze ušetřit v bytě za vodu?

Položme si otázku: Jaké možnosti máme jako majitelé bytů nebo nájemci bytů, když chceme snížit své výdaje za bydlení? Moc jich není. Zateplení domu je velkou investicí s dlouhou návratností, u výměny oken za

Hypotéky zlevnily o další desetinu procenta

Hypotéky dál zlevňují. Index nabídkových úrokových sazeb meziměsíčně klesl z 2,93 % na 2,82 %, jak vyplývá z aktuálních statistik společnosti GOLEM FINANCE. Úrokové sazby nikdy nebyly tak nízko.

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: Dobrý den! V našem družstevním panelovém domě, který je minimálně 20 let starý, se mají zasklívat lodžie a tyto náklady ve výši cca 50.000,- Kč/byt se mají hradit ze společného fondu oprav. Celý dotaz
Dotaz: Dobrý den, někdo z vlastníků opatřil sklepní okna společných sklepních prostor zamykacími klikami. Tudíž zde nelze větrat. Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj