Vypořádání příspěvků do fondu oprav při prodeji bytu

Příspěvky vlastníka jednotky na správu společných částí domu jsou velmi důležitou ekonomickou složkou vlastnictví jednotky. Zatímco platby na služby spojené s bydlením a jejich vyúčtování nečiní správcům spol. částí domů (SVJ nebo smluvní správci) problémy,

podstatně horší situace je v evidencích a vypracování přehledů příspěvků  každého  vlastníka jednotky na správu společných částí domu. Tyto příspěvky se platí podle nařízení vlády č. 366/2013 zálohově a je tudíž třeba alespoň jednou ročně předložit každému vlastníkovi stav jeho příspěvků.

V tomto blogu si řekneme, proč je dobré pro obě strany kupní smlouvy na byt, tedy pro toho, kdo kupuje bytovou jednotku, ale i pro toho, kdo ji prodává, aby si vzájemně vyrovnali příspěvky, které se hradí společenství vlastníků jednotek (SVJ) za správu domu. Nově se totiž při převodu bytové jednotky dostává kupující z hlediska práv a povinností vůči SVJ do „bot“ prodávajícího. Ignorace tohoto problému totiž přináší oběma stranám kupní smlouvy nezanedbatelná rizika.

Co jsou příspěvky na správu domu?

Příspěvky na správu domu mohou být v zásadě dvojí:

  1. platby za běžný provoz domu (pojištění domu, osvětlení chodeb, výtahy, svoz odpadu atd.)
  2. platby do tzv. fondu oprav (prostředky určené na opravy a rekonstrukci domu).

Zvláště pak příspěvky do tzv. fondu oprav mohou tvořit nezanedbatelnou částku u těch SVJ, které šetří na zásadnější opravy.

Příspěvky mohou mít jak pozitivní bilanci (např. prodávající „naspořil“ sto tisíc do fondu oprav), tak negativní bilanci (prodávající dluží SVJ na úhradách za tyto příspěvky).

Vyrovnejte příspěvky v kupní smlouvě!

Pro prodávající i kupujícího je mimořádně důležité, aby se dohodli ohledně vyrovnání příspěvků za správu domu. Nejlépe tak učiní přímo v kupní smlouvě. Samo SVJ v tomto příliš nápomocno nebude, protože dle nového občanského zákoníku nemá povinnost příspěvky při prodeji bytu jakkoli vypořádat.

Pozitivní bilance příspěvků - prodávající má „našetřeno“ ve fondu oprav - může mít vliv na vyšší kupní cenu za byt. Pokud má prodávající našetřeno ve fondu oprav např. 200 tisíc, může chtít tuto částku od kupujícího uhradit a navýšit tak např. kupní cenu za byt. Je nicméně opět důležité, aby si prodávající tuto sumu vypořádal přímo s kupujícím, protože SVJ nemá povinnost prodávajícímu vrátit to, co do fondu oprav již odvedl. Znalost pozitivní bilance je důležitá pro prodávajícího.

Negativní bilanci příspěvků – dluhy prodávajícího vůči SVJ (typicky prodávající dluží za příspěvky do fondu oprav) - je opět důležité vyrovnat v kupní smlouvě, neboť s převodem bytové jednotky přejdou na kupujícího. Nebezpečí, ale číhá rovněž na samotného prodávajícího, protože prodávající za své dluhy vůči SVJ ručí! Pokud kupující dluhy na příspěvcích, které zbyly po prodávajícím, SVJ neuhradí, může SVJ tyto dluhy vymáhat přímo na prodávajícím. Znalost negativní bilance je tedy důležitá pro obě strany, ale především by měla zajímat kupujícího.

Pro kupujícího: Co dělat v případě, že prodávající dluží na příspěvcích SVJ?

Předkládáme jednoduchý a praktický postup, jak si v případě koupi bytu ošetřit, aby dluhy na příspěvcích SVJ nebyly zameteny pod koberec a posléze nikoho nepříjemně nepřekvapily.

1. zjistěte, zda prodávající dluží SVJ na příspěvcích
Požádejte prodávajícího, aby mu SVJ vydalo potvrzení o tom, kolik prodávající na příspěvcích dluží, případně potvrzení, že nedluží nic. SVJ takové potvrzení prodávajícímu vydat musí. Pokud toto opomenete a potvrzení si vydat od SVJ nenecháte, je to Vaše odpovědnost a případné dluhy prodávajícího na Vás přejdou!

2. upravte kupní cenu za byt
Pokud jste zjistili, že prodávající dluží na příspěvcích SVJ, začněte jednat o snížení kupní ceny, neboť tento dluh budete muset za prodávajícího uhradit, což bude mít vliv na celkovou částku, kterou za byt zaplatíte.

Pro prodávajícího: Co dělat pokud dlužím na příspěvcích SVJ?

Pro prodávajícího je velice důležité, aby měl v kupní smlouvě výslovně ošetřeno, že dluh na příspěvcích kupujícímu uhradil prostřednictvím snížení kupní ceny, což vyloučí, aby se kupující na prodávajícím z téhož důvodu v budoucnu hojil. Rovněž mu takové ustanovení dá v budoucnu možnost, aby po kupujícím vymáhal sumu tohoto dluhu v případě, že SVJ využije znění zákona a bude dluh vymáhat na prodávajícím jako ručiteli.

Pro prodávajícího: Co dělat pokud mám ve fondu oprav našetřeno?

Pokud má prodávající ve fondu oprav našetřenu nezanedbatelnou částku, nejedná se o nic jiného než o prostředky na budoucí zhodnocení bytu, které může prodávající spolu s bytem kupujícímu prodat. Snažte se tedy o tuto částku navýšit kupní cenu za byt.


DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Vinylové imitace betonu, kamene nebo kovu

Přestože nejobvyklejšími a nejvděčnějšími dekory, které se u podlahových krytin imitují, jsou různé typy dřevin, výrobci podlahových krytin nabízejí i celou řadu dalších zajímavých povrchů.

Český chalupář - online časopis ke stažení ZDE

Pozor ! Aktuálně zde ke stažení první číslo internetového občasníku nejen pro chataře a chalupáře. ...

Kouření v bytě a domě

Jak bránit nerušené bydlení proti obtěžování sousedy. Jde o sousedské problémy ve všech typech bydlení – vlastnické, nájemní družstevní. Jednodušší obrana je v nájemním a družstevním bydlení, kde nerušené užívání bytu musí zajistit vlastník domu nebo družstvo.

Čerpání úvěru na koupi družstevního bytu. Fakt nebo fikce?

Je možné koupit družstevní byt a využít k tomu hypotečního úvěru? Ano, tato možnost skutečně existuje, jenže má svá ale.Nejsnadněji takový byt získáte, pokud vlastníte nějakou jinou nemovitost.

Péče o trávník v měsíci dubnu - seriál 2.část

Počasí nám napovídá, že zima by již měla být definitivně pryč a proto je na čase začít s údržbou trávníku. Po jarním oteplení – v průběhu dubna - je čas na vertikutaci a přihnojení trávníku.

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: Jsme SVBJ (5 členů) – z toho 4 bytové jednotky a 1 podnikatel – ve sklepě má veterinární ordinaci. Na hlavní vstup do domu, který je opatřen klikou, chceme dát kouli, aby nebyl dům volně přístupný. Celý dotaz
Dotaz: Ve Společenství vlastníků jednotek je výtah společnou částí domu. Služba provoz výtahu zahrnuje pouze používání výtahu, tj. náklady na elektřinu? Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj