Pronájem bytu vs. podnájem - v čem je rozdíl?

Pronájmy a podnájmy bytů jsou velmi podstatně odlišné instituty přenechání bytu k dočasnému bydlení. Pronájmy a podnájmy bytů jsou sjednávány jak ve vlastnických, tak i družstevních bytech.

Doporučujeme se seznámit a postupovat podle zákonných ustanovení o pronájmu bytů a vnitřních předpisů družstev o podnájmu bytů.

Většina lidí nerozlišuje mezi podnájmem a pronájmem bytu. Nájemní smlouva na byt ovšem není podnájemní smlouvou a nájemce nerovná se podnájemce. Rozdíl je ovšem v mnoha ohledech zásadní. Právně se jedná o odlišný vztah a každá z daných osob má jiná práva a povinnosti.

Pojďme si vše přiblížit na jednoduchém příkladu:

Vlastníkem bytu je pan Novák, který byt pronajme panu Bílému. Pan Bílý se tímto stává nájemcem v bytě pana Nováka. Pan Bílý si ale dále přeje přenechat byt panu Černému do podnájmu.

V praxi to znamená, že pokud pan Bílý dostane od pana Nováka výpověď z nájmu bytu (případně odstoupení od nájemní smlouvy) a musí se odstěhovat ke konci roku, balit si bude i pan Černý. Podnájem je totiž na nájmu bytu závislý.

Tím výčet rozdílů zdaleka nekončí. Postavení podnájemce je mnohem slabší než nájemce. Objevují se názory, že v podnájemní smlouvě je například možné zakázat podnikání v bytě nebo přítomnost zvířat, což v nájemní smlouvě nejde.

Podle častého výkladu také platí, že podnájem lze vypovědět bez uvedení důvodů, pokud se strany nedohodnou jinak. To je zásadní rozdíl oproti nájmu, který lze proti vůli nájemníka ukončit jen ze zákonných důvodů nebo důvodů, které byly dohodnuty v nájemní smlouvě.

Někdy se tak objevuje taktika formálně pronajmout byt příbuznému, ten teprve dává byt do podnájmu třetí osobě. Účelem je právě omezení práv “podnájemníka”. Nelze to však doporučit, jelikož se může jednat o obcházení zákona.

Mohu dát jako nájemce byt do podnájmu? Pozor na souhlas vlastníka bytu!

Platí obecné pravidlo, že nájemce musí mít k podnájmu bytu souhlas pronajímatele, tedy vlastníka bytu. Souhlas ale není potřeba, pokud nájemce v bytě sám trvale bydlí a pokud si v nájemní smlouvě výslovně strany nesjednaly, že souhlas nutný je.

Pokud má pan Bílý v nájmu třípokojový byt od pana Nováka a přál by si jeden pokoj přenechat panu Černému, přičemž v bytě by oba pánové nadále bydleli společně, nemusí mít pan Bílý souhlas pana Nováka coby vlastníka bytu. Souhlas by pan Bílý mít musel, pokud by v bytě trvale sám nebydlel, nebo pokud by to bylo přímo uvedeno v nájemní smlouvě.

Musí vlastník bytu dovolit podnájmem?

Jednoznačná odpověď je, že vlastník bytu souhlas s podnájmem bytu udělit nemusí. Ani zákon ho k tomu nijak nenutí s výjimkou osoby blízké, kterou může vzít nájemce do bytu kdykoliv, a to i bez souhlasu vlastníka bytu.

Ze zkušeností z praxe navíc plyne, že nájemní smlouvy často obsahují klauzuli, která zakazuje nájemci byt dát dále do podnájmu bez souhlasu vlastníka. I v případě, že majitel bude s podnájmem svého bytu souhlasit, může podnájem dále podmínit - například tím, že nájemci zvýší nájemné nebo poplatky spojené s užíváním bytu.

Forma a lhůta pro udělení souhlasu

Žádost nájemce o souhlas s podnájmem bytu, stejně jako samotný souhlas majitele, musí být učiněn písemně. Vlastník musí ve lhůtě jednoho měsíce ode dne, kdy obdrží písemnou žádost nájemníka, písemně odpovědět, jestli souhlas udělí. Pokud v této lhůtě majitel na žádost neodpoví, má se za to, že s podnájmem bytu souhlasí.

V nájemní smlouvě může být obsažen i úplný zákaz podnájmu. V takovém případě to tuto možnost předem vylučuje a vlastník bytu ani nemusí na žádost nájemce odpovídat.

Sankce za porušení

Pokud dá nájemce byt bez souhlasu vlastníka do podnájmu nebo tak učiní přes zákaz uvedený v nájemní smlouvě, dopouští se tím hrubého porušení svých povinností. Sankcí může být ukončení nájemní smlouvy a povinnost nájemníka se do tří měsíců vystěhovat.

Výše uvedená pravidla platí pouze pro podnájem bytu v osobním vlastnictví. Otázky spojené s podnájmem družstevního bytu se liší a my o nich budeme psát v jednom z našich dalších blogů.


DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

KUPNÍ SMLOUVA NA NEMOVITOST: SMLUVNÍ ZÁRUKY

Příprava kupní smlouvy na prodej bytu či domu sebou nese několik nástrah, které mohou celý převod ohrozit či alespoň zpomalit. V tomto seriálu o kupní smlouvě se snažíme tyto nástrahy demaskovat a dát 

Podlahové vytápění

Nízkoteplotní vytápění je trendem moderní doby ve vybavenosti zdrojů energií našich domácností. Pokud se chystáte realizovat stavbu vašeho domu nebo žijete v bytovém domě a máte před sebou kompletní

Zelená střecha

Patříte k těm lidem, kteří si ještě nesplnili sen o bydlení?  Chcete váš dům odlišit od ostatních?  Tento článek vám může být inspirací jak originálně a za přispění k životnímu prostředí dosáhnete spokojeného výsledku se zelenou střechou.

Bojujete s vlhkostí? Bojujte s námi!

Vážení přátelé, rádi bychom Vám představili stavební firmu David Gorol, která sídlí v Liberci a Novém Boru. Nabízí své služby v oblasti stavebnictví a působí nejen v Libereckém a Ústeckém kraji, ale díky své flexibilitě

Péče o trávník v měsíci dubnu - seriál 2.část

Počasí nám napovídá, že zima by již měla být definitivně pryč a proto je na čase začít s údržbou trávníku. Po jarním oteplení – v průběhu dubna - je čas na vertikutaci a přihnojení trávníku.

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: Pronajímám rodinný dům, nájemné je 6 000,-Kč, nájemné je mi placeno v částce 4000,-Kč  v hotovosti a zbylá část 2000,- Kč je mi odvedena nájemcem v podobě práce na opravách a údržbě nemovitosti. Pro přiznání ... Celý dotaz
Dotaz: Dobrý den, ve vyúčtování za rok 2018 předchozí roky byla studená voda rozúčtována následujícím způsobem - naměřené jednotky v bytě na instalovaném vodoměru platba za plochu.  Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj