Kamery v bytových domech

Stát upřesňuje podmínky kamerových systémů v bytových domech. Kamerové systémy jsou budovány z důvodů bezpečnosti obyvatel v bytových domech. V nejednom případě jejich záznamy pomohly odhalit pachatele násilí v domech.

Významná je i jejich preventivní funkce prostou existencí kamer. Bohužel stát klade přísné podmínky na jejich instalaci a provoz.

Nové stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů upřesňuje podmínky za kterých lze provozovat kamerové systémy v bytových domech, případně na jejich vnějších pláštích. Lze očekávat, že mnoho bytových domů nebude s podmínkami úřadu v souladu, a v extrémním případě se dokonce vystavují sankci až 5 milionů Kč.

Pověsit si průmyslovou kameru na vnější plášť domu není právně jen tak. Bytová družstva a společenství vlastníků jednotek musí splnit řadu povinností, které jim ukládá zákon na ochranu osobních údajů.

Je kamerový systém skutečně nutný?

Nejprve je nutno posoudit, zda je přítomnost kamer vůbec nutná. Je instalace kamerového systému nezbytná pro ochranu majetku a nebude příliš zatěžovat soukromí jednotlivých obyvatel domu? Nedají se kamery nahradit jiným, z pohledu ochrany soukromí méně invazivním opatřením (např. mřížemi)?

Obyvatelé daného bytového domu by si měli sepsat všechna pro a proti a důvodnost existence kamerového systému, stejně jako umístění kamer, by měli mít dobře promyšlenu.

Kamerový systém je nutné nahlásit na úřadu!

Pokud se v rámci vašeho SVJ nebo BD rozhodnete pořídit kamerový systém, musíte se coby jeho provozovatel registrovat u úřadu jako správce osobních údajů. Registraci je možno provést prostřednictvím formuláře, který je dostupný na stránkách uoou.cz. Registraci však musíte udělat ještě před tím, než začnete natáčet, ideálně tedy ještě před instalací samotných kamer. Chybějící registrace je problém a je sama o sobě důvodem pro udělení sankce. Bohužel se jedná o problém značně rozšířený.

Pozor na to, co kamerami sledujete...

Nastavení kamerového systému a úhel snímání je vždy třeba pečlivě zvážit s ohledem na to, aby co nejméně zasahoval do soukromí těch, které kamera natáčí. V této souvislosti úřad uvádí výčet prostor, kde kamerové systémy vesměs vadit nebudou. Jedná se o sklepy, půdy, garáže, schránky apod. Kamery by rovněž neměly vadit u vstupních dveří, schodišť a výtahů.

Trochu problém může být u vnějšího pláště budovy, kde by kamerový systém neměl natáčet “ruch ulice”, ale měl by být směřován na ochranu určitého místa, bez toho, aby snímal veřejné prostory (např. chodník).

Kamerový systém by rozhodně neměl natáčet vstupy do jednotlivých bytů, neboť tím může dojít podle úřadu k zásahu do soukromí těch, kteří takové byty nejen obývají, ale i příležitostně navštěvují.

Před začátkem natáčení informujte a mějte souhlas obyvatel domu

Nikdy nespouštějte kamerové systémy bez toho, abyste pečlivě informovali všechny, kteří v domě bydlí, o tom, co, proč a jakým způsobem budete natáčet. Vyhnete se tím řadě problémů a předejdete případným stížnostem u úřadu.

Před spuštěním kamerového systému je dobré mít souhlas všech obyvatel domu, byť souhlas není nezbytně nutný. Pokud se rozhodnete souhlas získat, nespoléhejte na většinu, protože ta podle úřadu není dostatečná. Prakticky lze souhlas získat napříkad tak, že na členské schůzi příslušného družstva nebo schůzi společenství vlastníků se všichni, kdo dům obývají, pod souhlas podepíší. Ty, kdo na schůzi nedorazí, raději obejděte. Souhlas rovněž pravidelně aktualizujte o ty, kteří se přistěhovali nebo odstěhovali.

Do prostor, které sledujete, umístěte tabulku s výstižným upozorněním pro „náhodné kolemjdoucí“ nebo „příležitostné návštěvníky“.

Zabezpečení systému a doba jeho uchovávání

Přenosovou soustavu a záznamové zařízení mějte náležitě zabezpečeno, aby nedošlo k úniku záznamu. Technické řešení zabezpečení konzultujte s dodavatelem technologie. Rovněž přístup k systému zabezpečte heslem a k zařízení umožněte přístup pouze pečlivě vybraným osobám.

Pamatujte, že podle úřadu by doba uchování záznamu neměla být delší než 14 dnů.

Věříme, že Vám výše uvedené informace poslouží k tomu, aby Váš kamerový systém fungoval v souladu s platnou legislativou, a vy tak ve vašem BD nebo SVJ nemuseli řešit zbytečné právní komplikace, které by vyústily v pokuty, a to až do výše 5 mil. Kč.


DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Rovnou za bukem! GRENA vsází na dřevěné dezény

Chcete obléknout své kuchyni zcela nový, neokoukaný kabát? S kuchyňskými dvířky GRENA nemusíte chodit daleko, inspiraci najdete hned za bukem.  Český výrobce kuchyňských dvířek GRENA totiž právě nyní

Péče o trávník v měsíci květnu - seriál 3.část

Letošní jaro na sebe nechalo dlouho čekat, proto je možné vertikutaci provádět i v květnu. Odumřelé části rostlin, zbytky pokosené trávy, plevel a mech časem utvoří v trávníku nepropustnou vrstvu - travní plsť.

Na co si dát v kupní smlouvě na nemovitost pozor

Doporučujeme věnovat mimořádně velkou pozornost návrhu kupní smlouvy nemovitosti. Ať již jde o návrh původního vlastníka nebo realitní kanceláře. Nový občanský zákon značně změnil pojem nemovitost. Zejména smlouva o prodeji vlastnického bytu má mnohá nečekaná úskalí.

Instalace kotlů nejen do paneláku

V současné nelehké hospodářské situaci každý zákazník, investor či provozovatel tepelného hospodářství se snaží snížit své náklady vynaložené na energii na vytápění a ohřev teplé vody. Jinými slovy hledá

Dům na půli cesty. Na řadu přicházejí příčky.

Minule jsme Vás seznámili s tím, jak založit stavbu a začít zdít obvodové stěny s prvky KMB SENDWIX. Dnes vám poradíme, jak správně realizovat příčky. Poté vám prozradíme, jak postupovat při řešení překladů a na závěr ukážeme možnost využití dutin ve zdivu pro umístění rozvodů.

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: Dobrý den. Je možné dodatečně po delší době na členské schůzi zvolit kontrolní komisi, i když už byly stanovy schváleny a potvrzeny za přítomnosti notáře? Celý dotaz
Dotaz: Dobrý den.V našem BD je 24 členů. Z toho 18 má byty převedeny do OV. V domě je SVJ. Tzv. nebydlícím členům zůstal po převodu bytů do OV  v BD základní členský vklad (nebyl součástí kupní ceny), a  zůstali členy ... Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj