Finanční účast SVJ při poškození majetku vlastníka jednotky, které vzniklo opravou společných částí domu

Typickým příkladem je žádost vlastníka o finanční úhradu poškození zasklení lodžie, které pořídil vlastním nákladem.

K poškození došlo, když byl dům a tím také prostor lodžie zateplován. V tomto případě je třeba zvážit souvislosti, které nezačínají poškozením zasklení. K tomu uvádím ustanovení občanského zákoníku:

§ 1183

(1) Vlastník jednotky se zdrží všeho, co brání údržbě, opravě, úpravě, přestavbě či jiné změně domu nebo pozemku, o nichž bylo řádně rozhodnuto; jsou-li prováděny uvnitř bytu nebo na společné části, která slouží výlučně k užívání vlastníka jednotky, umožní do nich přístup, pokud k tomu byl předem vyzván osobou odpovědnou za správu domu. To platí i pro umístění, údržbu a kontrolu zařízení pro měření spotřeby vody, plynu, tepla a jiných energií.

(2) Při poškození jednotky prováděním prací podle odstavce 1, nahradí vlastníku jednotky škodu společenství vlastníků, a nevzniklo-li, nahradí ji poměrně spoluvlastníci domu. Prováděl-li však tyto práce ve svém zájmu jen některý vlastník jednotky, nahradí škodu sám.

Obvykle se společenství řídí pouze odstavcem (2), aniž by byla zvažována návaznost na odstavec (1).

Zákonodárce odstavcem (1) předchází možným škodám na majetku vlastníka jednotky. Jestliže vlastník jednotky zastavěním společných částí neumožní přístup ke společným částem domu, neplní ustanovení zákona. V  případě zastavění společných částí vlastníkem, musí vlastník zajistit jakýmkoliv způsobem zpřístupnění společných částí domu na své náklady. Společenství nemá zájem poškozovat majetek vlastníka, pouze potřebuje získat přístup ke společným částem domu, který vlastník znemožnil.

SVJ by mělo proto před zateplováním lodžie a i v jiných podobných případech, vyzvat vlastníka jednotky, aby zajistil jakýmkoliv způsobem zpřístupnění společných částí domu na své náklady.

Podobným případem jsou havárii vody na svislém vodovodním rozvodu v koupelně bytové jednotky. Z důvodu zastavení úniku vody je nutné vybourat část dlaždic (majetek vlastníka) a zdiva (společná část domu) v koupelně, aby se instalatér dostal k místu poškození svislého vodovodního rozvodu. Svislý rozvod vody je ve společnou částí domu, proto vlastníci žádají uhradit vybourání dlaždic, případně jiného majetku vlastníka jednotky.

V záležitosti poškození obkladů v koupelně lze chápat pocit křivdy vlastníka jednotky.,

Avšak společenství nemůže nést náklad, který vznikl neplněním zákonné povinnosti vlastníka uloženou v § 1183 (1) NOZ. Škody na majetku vlastníka, který nebyl vlastníkem demontován, mohou být v těchto případech značné, např. pokud vlastník jednotky zastavil vodovodní stoupací vedení masážním sprchovým koutem v ceně mnoha desítek tis. Kč, luxusní rohovou vanou atp. a před nutnou opravou stoupačky toto svoje zařízení nedemontuje.

Po opravě společné části vodovodního potrubí musí společenství uvést do původního stavu zděnou společnou část domu a nikoliv majetky vlastníka. Po opravě stoupaček je na uvážení vlastníka, zda znovu znepřístupní společnou část domu (stoupačky) stejným způsobem, jako před opravou, tj. obložením stěny dlaždicemi nebo instalací nějakého koupelnového zařízení. V případě obložení stěn vlastníkem jednotky doporučujeme vlastníkům jednotek, aby si při obkládání zdiva ponechali část obkladů navíc pro budoucí možné opravy.

Společenství bude samozřejmě dle zákona hradit škody, které by vznikly v souvislosti s opravou případnou neopatrností nebo neodbornou opravou, např. protečení vody do několika jiných jednotek. V popsaných případech patrně společenství vypracuje žádost k pojišťovně ve věci náhrady škody způsobené společenstvím jinému.

Přeji pěkný den, Jan Halík, Obyvatelé.cz

DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Z čeho stavět? Co třeba z „písku“?

Poznejte proces výroby a určitě vyberete správný materiál. Léta strávené na písečné pláži – to je představa většiny Čechů o příjemně strávené dovolené. Sledovat děti stavějící své první architektonické pokusy jen

Přeměna právní formy Bytového družstva na obecné Družstvo

Po převodu všech jednotek bytového družstva do vlastnictví jeho členů, zůstaly v majetku družstva nebytové jednotky pronajímané osobám, které nejsou členy družstva. 

Staráte se o společné prostory v domě?

V posledních letech vzrostl počet lidí, kteří si koupili byt. Vlastnické bydlení má kromě nesporných výhod i stinnou stránku, a tou je nutnost starat se společně s ostatními majiteli bytů o celý bytový dům, případně přilehlé

Právní odpovědnost členů vedení SVJ a BD

Není pochyb o tom, že účast ve výboru společenství vlastníků jednotek či představenstvu bytového družstva je z podstatné většiny vedena snahou o zodpovědný přístup při plnění celé řady praktických úkolů a povinností

Air Bank vstupuje na trh hypoték

Air Bank začala v pilotním provozu poskytovat hypotéky. Banka má ambici změnit vnímání hypoték na českém trhu a její nabídka je podle prvních informací v mnoha ohledech jedinečná. Na co se mohou klienti těšit

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: Dobrý den, kde najdu vzor dokumentu "Smlouva o převodu družstevního podílu". Děkuji, Vedralová Celý dotaz
Dotaz: Dobrý den, chtěl bych vás požádat o radu. Před několika měsíci jsem koupil družstevní garáž v garážovém domě. Z asi 80 garáží je pouze 6 družstevních a zbytek SVJ. Družstvo mi odmítá přepsat garáž do osobního ... Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj