Jednací řád pro SVJ

Jednací a volební řád společenství vlastníků bytových jednotek může blíže a jasněji rozvádět vlastní stanovy, a to pro ustavování, svolávání, řízení, jednání a rozhodování orgánů SVJ, i pro nápravu jejich vadných

 
usnesení. Stačí přitom vypracovat jeden jednací a volební řád pro všechny orgány.
Návrh jednacího a volebního řádu by měl vypracovat výbor společenství, případně k tomuto účelu speciálně zřízená dočasná komise. Po následném projednání a schválení na shromáždění vlastníků jednotek by řád měl být k dispozici nejen členům výboru a dalších orgánů, ale i všem vlastníkům bytových jednotek ve společenství.
Jednací a volební řád nepodléhá registraci jako schválené vlastní stanovy, pokud je společenství vlastníků má, jinak platí (od 1. července 2004) pro všechny SVJ vzorové stanovy vydané jako příloha k nařízení vlády č. 371/2004 Sb., ve znění nařízení vlády č. 151/2006 Sb. V případě potřeby je možné i řád měnit, ovšem pouze na shromáždění vlastníků, samozřejmě většinou hlasů.
Vypracování jednacího a volebního řádu není ani povinností. Jeho existence však může být prospěšná, lze tak předejít řadě sporů v procesu rozhodování na shromáždění vlastníků nebo orgánů SVJ. Vypracování jednacího a volebního řádu není jednoduchou záležitostí a není ani dost dobře možné předložit jakýsi všeobecný vzor pro všechna SVJ (každé je jiné) s jejich vzorovými či vlastními stanovami. Proto jen rámcově:
Zákon stanoví pro společenství tyto orgány: shromáždění vlastníků jednotek, výbor společenství, v případě, že není zvolen, je to pověřený vlastník, další orgány, jež určují stanovy včetně náplně jejich činnosti, pravomocí, způsobu jejich naplnění fyzickými osobami.
 
Shromáždění vlastníků
Shromáždění vlastníků jednotek je nejvyšším orgánem společenství. Pokud pomineme prvé shromáždění, které svolává původní vlastník budovy v souladu čl. III. Vzorových stanov, schválený jednací a volební řád může například upravovat, v jakém předstihu a jakým způsobem musí být na jednání všichni vlastníci pozváni. Dále může upravovat, kdo a jak navrhuje program, řídí schůzi apod. Na shromáždění – má být podle zákona svoláváno každý rok - se sejdou vlastníci k projednání těch bodů programu, které byly avizovány v pozvánce, ale i podle rozhodnutí konkrétního shromáždění.
Do výlučné pravomoci shromáždění, podle litery zákona, náleží: rozhodování o věcech, které jsou obsahem prohlášení vlastníka budovy, schválení nebo změna stanov, rozhodování o změně domu i účelu jeho užívání, rozhodování o podstatných změnách týkajících se společných částí domu, volba členů orgánů, určení způsobu stanovení výše záloh na náklady spojené se správou domu i správou společenství v případech, že není zvolen výbor nebo pověřený vlastník, určení způsobu rozúčtování nákladů spojených se správou domu na jednotlivé vlastníky, rozhodování o tom, zda bude uzavřena smlouva o zástavním právu k jednotkám se souhlasem vlastníků těchto jednotek, rozhodování o dalších věcech spojených se správou domu, pokud si takové rozhodování shromáždění předem vyhradí.
Shromáždění vlastníků je usnášeníschopné, pokud je na něm přítomno tolik vlastníků, že součet podlahové plochy jimi vlastněných jednotek představuje více než jednu polovinu podlahové plochy všech jednotek v domě. K přijetí usnesení je zapotřebí nadpoloviční většiny přítomných hlasů, není-li zákonem č. 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů (§ 11 odst. 4) či stanovami určeno, že je potřeba kvalifikované (tříčtvrtinové) většiny nebo souhlasu všech členů (§ 11 odst. 5).
Na shromáždění může hlasovat pouze vlastník jednotky nebo jím zmocněná osoba. Při hlasování je však rozhodující velikost spoluvlastnických podílů vlastníků jednotek na společných částech domu, tedy velikost podlahové plochy vlastněných jednotek k celkové ploše všech jednotek v domě.
Na shromáždění může hlasovat pouze vlastník jednotky nebo jím zmocněná osoba. Při hlasování je však rozhodující velikost spoluvlastnických podílů vlastníků jednotek na společných částech domu, tedy velikost podlahové plochy vlastněných jednotek k celkové ploše všech jednotek v domě.

Výbor společenství

výkonným orgánem společenství je výbor. V případě, že nebyl zvolen, může být pověřen jeho pravomocemi pověřený vlastník. Zvolený výbor volí ze svého středu předsedu, jenž má Povinným formální oprávnění jednat za tento orgán. Dalšími funkcemi ve výboru mohou být místopředseda či místopředsedové, tajemník apod. Výbor je orgánem kolektivním, čili všichni členové mají stejná práva a povinnosti. Mezi základní povinnosti výboru například patří jednat ve věcech správy domu a řízení společenství, které nejsou ve výlučné pravomoci shromáždění nebo pokud si je shromáždění nevyhradilo, rozhoduje podle principů přijatých shromážděním o výši a splatnosti jednotlivých záloh vybíraných od vlastníků jednotek na úhradu nákladů spojených se správou domu, odpovídá za vedení účetnictví a sestavení účetní závěrky společenství i za vedení seznamu členů a evidence plnění jejich povinností ke společenství, vytváří a zakládá zápisy ze shromáždění i z jednání výboru, vede spisovou agendu, uzavírá s třetími osobami obchodní či pracovněprávní smlouvy týkající se správy domu, zajišťuje jejich plnění ze strany společenství a kontrolu jejich plnění, reaguje na připomínky a podněty vlastníků.
Dlužno také dodat, že výbor společenství má oprávnění zavázat společenství k různým plněním, což na straně druhé zavazuje vlastníky k jejich úhradě.

Autor: bytmagazin.cz

DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Úklid společných prostor ke spokojenosti všech

Pravidelné stírání chodby, odklízení sněhu to jsou úkony, které je nutné zajistit. Jenže v mnoha domech není lehké dohodnout se na tom, jak tyto práce budou probíhat. Někomu se do úklidu prostě nechce, někdo zase

POZOR NA NOVÉ STANOVY DRUŽSTVA

Při navrhování nových stanov často představenstva (i výbory společenství) málo dbají na vyrovnanost práv představenstva (výboru společenství) a řadových družstevníků (vlastníků jednotek).

Systém SVJBD.cz mění trh s financováním oprav BD

Nový interentový portál SVJBD.cz hodlá efektivnějí propojit nabídku a poptávku po úvěrech na rekonstrukce bytových domů. Bez zprostředkovatelů a na základě přímé interakce nabídky a poptávky 

Vytápějte dům ledničkou nebo živočišným teplem

Postavte si pasivní dům. Jste milovníky životního prostředí? Tvoří vaši domácnost především výrobky a produkty šetřící matičku Zemi? Potom jsou pro vás tak zvané pasivní domy ideálním řešením.

Převod družstevního bytu do osobního vlastnictví, jak na to?

Rozhodujete-li se o koupi bytu jistě jste v nabídkách narazili jak na inzeráty nabízející byty v osobním vlastnictví, tak na byty ve vlastnictví družstevním. Valná většina Čechů se rozhoduje spíše pro koupi

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: Jako členové SVJ hradíme dle předpisu příspěvek na správu domu a pozemku. Peníze se hromadí na účtu SVJ. Celý dotaz
Dotaz: Dobrý den, jak je to v případě když si jedna z rodin pořídí psa bez souhlasu ostatních nájemníků, nebo souhlas mít nemusí? Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj