Vyúčtování služeb, víte jak na to?

Službami spojenými s bydlením běžně označujeme plnění poskytovaná s užíváním bytu, která jsou uvedena ve zvláštních ustanoveních o nájmu bytu - §§ 696 až 699, pod názvem - Nájemné a úhrada za plnění

poskytovaná s užíváním bytu.

Podle § 696 odst. 2 „Způsob výpočtu úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu a způsob jejich placení stanoví zvláštní právní předpis.“
Dlužno říct, že původně, tedy od roku 1993 byla tímto zvláštním předpisem vyhl. č. 176/1993 Sb., o nájemném z bytu a úhradě za plnění poskytovaná s užíváním bytu, o dva roky později upravená vyhl. č. 30/1995 Sb. a č. 274/1995 Sb. Ústavní soud ČR dne 21. června 2000 (č. 231/2000 Sb.) s účinností ke dni 31. prosince 2001 tuto vyhlášku jako protiústavní zrušil.
Stejný osud stihl i výměry ministerstva financí č. 01/2002 a č. 06/2002, které stanovovaly maximální nájemné z bytu a maximální ceny služeb poskytovaných s užíváním bytu. Ústavní soud ČR rozhodl dne 20. listopadu 2002 (č. 528/2002 Sb.) o jejich zrušení ze stejných důvodů jako vyhlášku z roku 1993.
A tak ačkoliv občanský zákoník na zvláštní předpis stále odkazoval, od konce roku 2002 v Česku neexistovala právní norma, která by způsob výpočtu úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu upravovala; vůbec chyběl výčet služeb spojených s užíváním bytu. Pokud nájemní smlouvy v otázkách služeb spojených s bydlením odkazovaly na zrušené právní předpisy, při jejich poskytování a platbách za ně pronajímatelé zpravidla postupovali podle nich, anebo si nová pravidla určili v dodatcích k nájemním smlouvám. Pokud nájemce s pronajímatelem po roce 2002 uzavírali smlouvy nové, záleželo pouze na nich, jak se o poskytování služeb a platbách za ně vzájemně dohodli.
Změna nastala letos. Ministerstvo financí do cenového výměru č. 01/2010 ze dne 8. prosince 2009, kterým se vydává seznam zboží s regulovanými cenami, zahrnulo i ceny služeb spojených s bydlením.

Za služby poskytované pronajímatelem jako plnění, spojená s užíváním bytu (dále jen „služby“), se považuje

  •  vytápění
  • osvětlení a úklid společných prostor v domě,
  • dodávka pitné vody,
  • dodávka teplé vody,
  • odvádění odpadních vod kanalizacemi,
  • užívání výtahu, kontrola a čistění komínů,
  • odvoz splašků a čistění žump,
  • vybavení bytu společnou televizní a rozhlasovou anténou
  • případně další služby, sjednané v nájemní smlouvě.

Znamená to tedy, že tyto vyjmenované služby pronajímatel zajišťuje vždy, i když nejsou výslovně uvedeny v nájemních smlouvách sjednaných s nájemci. Další služby v cenovém výměru nevyjmenované (např. ostraha domu, telekomunikační služby, internet, kabelová televize, satelitní příjem, recepční služby, úklid bytu apod.) musí být s nájemcem v nájemní smlouvě výslovně sjednány. Ovšem nelze je nájemci ani vnutit a nájemce není povinen tyto další služby (bez dohody) platit. Nájemce je ale povinen platit služby jmenovitě uvedené ve výše uvedeném cenovém výměru (samozřejmě pokud v nájemní smlouvě není dohodnuto jinak).
Ceny za tyto služby jsou stanoveny jako regulované, jako ceny v místě a čase obvyklé, tedy takové, za které se obdobné služby v místě a čase obvykle poskytují.
Podle cenového výměru 01/2010 také pronajímatel nesmí zahrnout do cen služeb rozúčtovaných nájemcům bytů ceny za služby spojené s užíváním nebytových prostorů v domě. Do ceny služeb spojených s bydlením nelze nájemcům započítávat ani náklady na rekonstrukci domů a úklid okolí bytového domu (např. chodníku), což je povinností jejich vlastníka. Tyto náklady představují režii vlastníka a nelze je nájemcům rozúčtovávat do úhrad za taxativně stanovené služby.

Zálohy na služby - nájemci

Výše zálohy na úhradu cen služeb poskytovaných s užíváním bytu se stanoví buď podle jiného právního předpisu, nebo podle ustanovení příslušné položky cenového výměru regulující cenu služby, v ostatních případech dohodou s nájemcem. Nedohodnou-li se, účtuje pronajímatel nájemci měsíční zálohy za jednotlivé druhy služeb jako měsíční podíl z předpokládané roční ceny uplynulého roku, nebo podle posledního zúčtovacího období, nebo z ceny odvozené z předpokládaných cen běžného roku, jestliže některé služby v uplynulém období nebyly placeny nebo poskytovány.
Pronajímatel má právo změnit v průběhu roku měsíční zálohu v míře odpovídající změně ceny služby nebo z dalších oprávněných důvodů, zejména změny rozsahu nebo kvality služby.
Výši měsíční zálohy lze také odpovídajícím způsobem upravit na základě změny dané zvláštním předpisem, rozhodnutím cenového orgánu nebo změny počtu členů domácnosti.
Měsíční zálohu ve výši změněné na základě výše uvedeného může pronajímatel požadovat nejdříve od prvního dne měsíce následujícího po písemném a zdůvodněném oznámení nové výše zálohy nájemci.
Nájemce a pronajímatel si mohou stanovit jakékoliv období, za které se budou platit zálohy za služby (půlrok, čtvrtrok…), neboť povinnost platit měsíční zálohy je výslovně stanovena jen tehdy, pokud se pronajímatel s nájemcem nedohodne jinak. Tím, že cenový výměr stanovuje určení výše záloh za služby spojené s bydlením, nemělo by už docházet k takovým excesům, kdy pronajímatelé požadovali zcela nepřiměřené zálohy, které vyúčtovávali za dlouhou dobu nebo vůbec.

Náklady za bydlení v družstevních domech

Úhradu za plnění poskytovaná s užíváním bytů pořízených v družstevní výstavbě (a nájemné z těchto bytů) řeší vyhláška ministerstva financí č. 85/1997 Sb. a týká se pouze bytů postavených v družstevní výstavbě po roce 1958 s finanční, úvěrovou a jinou pomocí podle zvláštních předpisů. Tato vyhláška se také týká bytových družstev, které se z SBD vyčlenily.

Autor: bytmagazin.cz

DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Fixní vs. variabilní sazby hypoték. Bilance po 4 letech

Po čtyřech letech od startu Převratné hypotéky opět bilancujeme, jak jsou na tom klienti, kteří tehdy dali přednost variabilní sazbě v porovnání s klienty s tříletou fixací. Rozdíl v tuto chvíli činí více než 60 000 Kč. 

Zkušenosti s dohodou vlastníků o jiném přispívání na správu společných částí domu

Naše firma, jako profesionální předseda společenství vlastníků, vyšla vstříc potřebě společenství a navrhla jiný způsob přispívání na správu společných částí domu, než je obvykle používán a to podle spoluvlastnických podílů.

Řešení pro rodinné domy v pasivním standardu

Nový systém fixace ochranných prvků přímo do okenního rámu Schüco Alu Inside si řekl o patent.Sedmikomorový plastový okenní profil Schüco Alu Inside bez ocelových výztuh, který díky vynikajícím statickým

Spoluvlastnictví. Co dělat, když dohoda nepřipadá v úvahu?

Při nakládání s věcí ve společném vlastnictví by se mělo v ideálním případě vycházet s dohody mezi všemi spoluvlastníky. Co když vůle ke společné dohodě chybí a dohoda nepřipadá v úvahu? Potom nezbývá,

Zhodnoťte své bydlení pořízením lodžie!

Bydlíte v domě se starými železnými balkóny nebo úplně bez balkónů? Své bydlení můžete zkvalitnit pořízením lodžie. Jaké výhody vám to přinese? Ve srovnání s ocelovými závěsnými balkony je nespornou výhodou lodžií

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: V bytě, které je majetkem BD zemřela nájemnice, která nebyla členkou družstva. Dědické řízení ještě není uzavřené, ale pravděpodobný dědic o pronájem tohoto bytu nemá zájem. Celý dotaz
Dotaz: Dobrý den, výbor SVJ mi odmítl udělat kopii klíče k půdě, údajně je schodiště na půdu ve špatném technickém stavu. Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj