Pravidla hlasování v SVJ

Vlastníci jednotek mají různou váhu hlasu v závislosti na podílu na společných prostorách domu (tedy podlahové ploše bytu). V případě manželů, kteří byt mají ve společném vlastnictví, pak musí hlasovat


 jednohlasně (nemůže hlasovat každý jinak). Hlasování se může účastnit libolný z manželů a to bez plné moci druhého z nich. V případě podílového spoluvlastnictví má jednotka jeden nedělitelný hlas o váze spoluvlastnického podílu na společných částech domu.
  • Jsou-li na shromáždění přítomni spoluvlastníci jednotky s polovičním nebo nižším spoluvlastnickým podílem, vykážou se v zápisu jako „nepřítomný vlastník“.
  • Jsou-li přítomni spoluvlastníci jednotky s nadpolovičním spoluvlastnickým podílem, vykážou se v zápisu jako „přítomný vlastník“ a hlasují jedním nedělitelným hlasem.
  • Neshodnou-li se, vykážou se jako „přítomný vlastník“ a „neplatný hlas“.

Autor: portalsvj.cz
 

DISKUZE


Vložit komentář

DALŠÍ ČLÁNKY

Podlahy od KPP tón v tónu s dveřmi SAPELI

Přední český dovozce a prodejce podlahových krytin společnost Kratochvíl parket profi, s.r.o. navázala spolupráci s významným českým výrobcem dveří společností SAPELI, a.s.

Netopte pánu bohu do oken, zateplete strop a ušetřete!

Teplo stoupá vzhůru, a tak kromě oken jsou právě střechy místem, kudy letí nejvíce peněz do oblak. Je to až polovina veškerého tepla. Každý majitel domu by určitě rád znal způsob, jak ušetřit až 30% nákladů za topení.

Proč mít fond oprav?

Představte si situaci, že se ve vašem domě rozbije výtah. Nemilé, že ano. A nejen pro ty, kteří bydlí ve vyšších a patrech a musí chodit pěšky. Výtah je také potřeba opravit a suma za tento úkon nemusí být zrovna nízká.

Družstevní byt ve spoluvlastnictví a v SJM

V článku o variantách vlastnictví družstevního podílu jsou vysvětleny zákonné náležitosti těchto variant. Doporučujeme bytovým družstvům věnovat zvýšenou pozornost nakládání s družstevními podíly spojenými s právem nájmu družstevního bytu.

Jedenáct působivých dekorů s přiznanou kresbou dřeviny dub

Novinky v tradiční kolekci dřevěných podlah KÄHRS Classic Nouveau: mořený a kartáčovaný povrch i kouřová úprava. Tradiční a oblíbená, přitom stále velmi moderní a neokoukaná kolekce vrstvených dřevěných podlah KÄHRS Classic Nouveau letos nabídne čtyři nové dekory.

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Dotaz: Dozvěděla jsem se od vás mimo jiné, že > správní firma by měla vést evidenci, kolik kdo zaplatil (a tím pádem má > naspořeno) do fondu oprav. Říkala jsem to výboru, ale nepamatuji si, jestli je > to někde právně ... Celý dotaz
Dotaz: Dobrý den, ve vyúčtování za rok 2018 předchozí roky byla studená voda rozúčtována následujícím způsobem - naměřené jednotky v bytě na instalovaném vodoměru platba za plochu.  Celý dotaz

NAPIŠTE NÁM

Adresa:
Obyvatele.cz
Za břízami 319
190 14 Praha 9 - Klánovice

E-mail: info@obyvatele.cz
IČ: 28498003
DIČ: CZ28498003

O NÁS

Obyvatelé.cz jsou prvním specializovaným portálem pro bytové domy.

Projekt Obyvatelé.cz vznikl na základě potřeb lidí z našeho okolí bydlících v bytových domech. Před jeho vznikem neexistoval papírový magazín, ani online služba, která by cíleně pomáhala komunikaci v bytových domech.

partner projektu
partner projektu partner projektu partner projektu


O projektu   Smluvní ujednání   Obchodní podmínky   Kontakt   SEO   Grafika   © Obyvatelé.cz s.r.o. Všechna práva vyhrazena

Vyberte region kliknutím na mapu nebo výběrem z rolítka
a odešlete formulář

výběr regionu
Zavřít
Praha Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Olomoucký kraj Moravskoslezský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj Vysočina Jihočeský kraj Plzeňský kraj Středočeský kraj